hepatitis a/b

Home ] Up ] Onze vaccinaties ] overige risico's ] Reisapotheek ] let op je Hygiene ] Hoogteziekte ] Diarree ] Teken ] Muggen ] Malaria ] buiktyfus ] gele koorts ] [ hepatitis a/b ] japanse encefalitis ] rabies ] tuberculose ] Epidemien & SARS ] Bloedzuigers ]


 

WAAROM IS BESCHERMING TEGEN HEPATITIS NODIG?

Hepatitis-A en hepatitis-B zijn virusinfecties van de lever, waar men langdurig ziek van kan zijn. Van hepatitis-A geneest men in de meeste gevallen, maar men is als volwassene 4 tot 6 weken ziek. Van hepatitis-B kan men ook lange tijd ziek zijn. Bovendien kun je er levercirrose en leverkanker van krijgen. Tegen deze infectieziekten kan men zich tegenwoordig goed beschermen door middel van vaccinatie.

WAT  IS  HEPATITIS-B?

Hepatitis-B is één van de ernstigste infectieziekten ter wereld. Ieder jaar eist de ziekte 1,2 miljoen mensenlevens. De sterfte is het hoogst in Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Hiermee lijkt hepatitis-B voor ons niet van belang. Echter ook in Nederland lopen veel mensen het gevaar om besmet te worden met hepatitis-B. Besmetting kan plaatsvinden door het soort werk dat men verricht met bloed, bloed producten of andere lichaamsvochten. Ook door seksueel contact kan besmetting plaatsvinden.

Hepatitis-B wordt veroorzaakt door het hepatitis-B virus. Een besmetting met dit virus voltrekt zich onopgemerkt.
De eerste veertig dagen tot  6 maanden heeft men geen last van ziekteverschijnselen. Gedurende die periode kan de geïnfecteerde persoon het virus overdragen op anderen zonder dit zelf in de gaten te hebben. Dit maakt het zo gevaarlijk. De eerste ziekteverschijnselen zijn betrekkelijk mild: hoofdpijn, buikpijn, last van vermoeidheid, verminderde eetlust en een lichte temperatuursverhoging. De klachten doen denken aan die van griep, terwijl het mogelijk om een ernstige hepatitis-B infectie gaat.

DE GEVOLGEN VAN HEPATITIS-B

Het merendeel van de geïnfecteerde personen ( 90%) geneest gelukkig volledig van de infectie. Hun lichaam slaagt erin om het virus uit te schakelen. Bij 5 à 10 procent lukt dat helaas niet en zij worden chronisch drager van het hepatitis-B virus. Vaak weten zij dat zelf niet.
Omdat het virus zich permanent in de lever heeft genesteld, blijven deze mensen jarenlang een bron van besmetting voor anderen.
Van deze chronische dragers heeft een deel geen klachten, maar zijn wel een bron van besmetting voor anderen. Een klein deel van de dragers heeft echter permanent last van de ziekte en heeft jarenlang klachten, bijvoorbeeld vermoeidheid.
Omdat de ontsteking in de lever blijft doorgaan kan de leverfunctie ernstig verstoord raken doordat er cirrose optreedt d.w.z. de levercellen sterven af en maken plaats voor littekenweefsel. Alle chronische vormen van hepatitis-B kunnen leverkanker tot gevolg hebben.

HOE BESMETTELIJK is HEPATITIS-B?

Hepatitis-B is erg besmettelijk. Het kan worden overgedragen via bloed, bloed producten en lichaamsvochten (sperma en vaginaal vocht). Overdracht van het virus vindt met name via bloed plaats. Hiervoor is slechts een minimale hoeveelheid bloed nodig. Verwonding door een besmette naald is een veel voorkomende oorzaak van besmetting. Maar vààk door seksueel contact kan hepatitis-B worden overgedragen. Dit alles maakt de ziekteverwekker vele malen besmettelijker dan bijvoorbeeld HIV, het virus dat AIDS veroorzaakt. Het aantal wereldwijd geïnfecteerde personen met AIDS wordt geschat op 10-12 miljoen en met hepatitis-B op 2.000 miljoen.

WIE KAN HEPATITlS-B OPLOPEN?

Wereldwijd komt het hepatitis-B virus op de ene plaats meer voor dan op de andere. Er zijn gebieden waar 10 tot 15 procent van de bevolking het virus met zich meedraagt: gebieden in Azië, Afrika (vooral ten zuiden van de Sahara), Zuid-Amerika en in landen rond de Middellandse Zee. In Noordwest-Europa en Noord-Amerika komt het virus minder vaak voor. In Nederland wordt het dragerschap ingeschat op 0,5 % en dat is 1 op elke 200 personen!

WIE LOPEN ER BEROEPSMATIG RISICO?

  • Mensen in de gezondheidszorg die met bloed, bloedproducten of lichaamsvochten in aanraking kunnen komen (bijvoorbeeld verpleegkundigen, chirurgen, tandartsen, mondhygiënisten, laboratoriumpersoneel, huisartsen, EHBO- en ambulancepersoneel, en zij die voor dergelijke beroepen in opleiding zijn). Hepatitis-B wordt in Nederland erkend als het grootste beroepsrisico van biologische aard. De meeste mensen uit deze beroepssector kennen het besmettingsgevaar en laten zich uit voorzorg inenten tegen de ziekte.
  • Het hepatitis-B virus is ook een bedreiging voor andere beroepsgroepen indien er een verhoogd risico is om tijdens het werk met het hepatitis-B virus besmet te worden (direct contact met bloed, bloedproducten of lichaamsvochten).

    De Europese Viral Hepatitis Prevention Board (VHPB) stelt als risicogroepen buiten de medische sector: werknemers bij politie, brand weer en vuilnisdiensten, militair personeel, schoonmaak personeel en personeel in wasserijen in ziekenhuizen, personeel in gevangenissen en instituten voor verstandelijk gehandicapten en maatschappelijk werkers die met druggebruikers in aanraking komen. Veel infecties ontstaan ook door seksueel contact met besmette personen. Hierdoor vormen prostituées en personen met veel wisselende seksuele contacten ook een risicogroep.

Overige hepatitis-B risicogroepen:

patiënten die vaak bloedproducten toegediend krijgen (bijv. hemodialyse- en hemofiliepatiënten)
gebruikers van verslavende, injecteerbare drugs
. verstandelijk gehandicapten in inrichtingen
. gezins- of huisgenoten van personen die drager van het virus zijn mensen die veel en lang reizen, vooral naar (sub)tropische gebieden waar hepatitis-B veel voorkomt
alle andere personen die uit hoofde van hun werk of gedrag met het hepatitis-B virus in aanraking kunnen komen (via bloed, bloedproducten of lichaamsvochten)

WAT IS HEPATITIS-A?

Hepatitis-A is een virusinfectie van de lever, veroorzaakt door het hepatitis-A virus. Volwassenen die hepatitis-A krijgen zijn vaak vier tot zes weken ziek. Een kwart van deze mensen blijft nog langer ziek; sommigen zijn zelfs een half jaar of nog langer niet in staat om te werken. Bij kleine kinderen verloopt hepatitis-A mild of zelfs zonder klachten.
De meest opvallende symptomen van een hepatitis-A-infectie zijn: algemene malaise, koorts, hoofdpijn, vermoeidheid, gebrek aan eetlust, misselijkheid en braken, pijn in de bovenbuik, diarree, gevolgd door donkere urine en lichtgekleurde ontlasting en vaak een gele verkleuring van de huid en het oogwit (geelzucht).

HOE BESMETTELIJK is  HEPATITIS-A?

Hepatitis-A is erg besmettelijk. De duur van de besmettelijkheid is gewoonlijk  één week vóór tot en met  één week na het uitbreken van de geelzucht.

HOE VINDT BESMETTING  PLAATS?

Besmet voedsel en besmet water brengen het hepatitis-A virus over.
Het hepatitis-A virus wordt met de ontlasting uitgescheiden. Overdracht vindt plaats via met ontlasting besmet materiaal, handen, voorwerpen, voedsel en water.

De kans op besmetting neemt toe, naarmate de hygiënische omstandigheden slechter zijn. Te denken valt dan aan slechte persoonlijke hygiëne, maar ook vooral aan het ontbreken van goede sanitaire voorzieningen, zoals een goede drinkwatervoorziening en een goed rioleringssysteem. Riolen die uitkomen in zwemwater vormen niet alleen voor zwemmers een directe infectiebron, maar ook indirect voor schaal- en schelpdieren, bijvoorbeeld garnalen, oesters en mosselen, omdat deze zich voeden met organisch materiaal. Als dit besmette (zee)voedsel wordt gegeten kan men hepatitis-A krijgen.

Ook andere voedingsmiddelen kunnen een bron van besmetting zijn bijvoorbeeld rauwe groenten, fruit, salades omdat het gewassen kan zijn in water waarin het hepatitis-A virus zit.

WIE KAN HEPATITIS-A OPLOPEN?

Met name reizigers die naar "verre" landen reizen waar hepatitis-A veel voorkomt lopen risico. Overal waar de hygiëne en sanitaire voorzieningen te wensen overlaten bestaat een risico op hepatitis- A infectie.
Op de kaart staan risicogebieden aangegeven. Reist u naar één van deze gebieden en heeft u geen hepatitis-A gehad, dan wordt bescherming tegen hepatitis-A aangeraden.

Het vóórkomen van hepatitis-A in de wereld

Ieder jaar worden in de hele wereld meer dan 10 miljoen mensen met het hepatitis-A virus besmet. Mensen in geïndustrialiseerde landen, zoals Nederland, hebben meestal geen weerstand tegen hepatitis-A, omdat de ziekte in Nederland vanwege de hoge hygiënische levensstandaard niet of nauwelijks voorkomt.
Met name jongere bevolkingsgroepen van de Nederlandse bevolking zijn nauwelijks beschermd. Bij de oudere groepen (> 50 jaar) is de kans reeds beschermd te zijn groter. Geschat wordt dat  60% van deze groep de ziekte vroeger heeft doorgemaakt en daardoor levenslang beschermd is tegen hepatitis-A. Als onbeschermde Nederlandse reiziger is de kans op een hepatitis-A infectie in risicogebieden 40 maal groter dan die op een buiktyfus-infectie en zelfs 800 maal groter dan op een cholera-infectie.

WAT KUNT U DOEN TEGEN BESMETTING MET HEPATITIS?

Als men zich laat vaccineren tegen hepatitis, vormt het lichaam zgn. antistoffen en is men tegen deze infecties en de mogelijke gevolgen hiervan beschermd. Naar verwachting houdt deze bescherming jarenlang aan. Er is tegenwoordig een gecombineerd hepatitis A-B vaccin beschikbaar. Hierdoor is toediening van twee verschillende vaccins niet meer nodig. Toediening van het combinatievaccin is eenvoudiger en bovendien goedkoper.
Er worden in totaal slechts drie injecties gegeven. De eerste injectie vindt plaats op een zelf gekozen moment, de tweede injectie een maand later en de derde zes maanden na de eerste injectie. Hierna bent u jarenlang tegen hepatitis A en B beschermd.
Voorkomen is beter dan...

Back Next
 

 


De site van Rob en jacky - gek op reizen.. 
Copyright © 2003 - 2008 [rugzakreis.nl]....  - laatste wijziging : 24 augustus, 2008 .

"One Life... Live it "

Hotlinks op deze site : 





Reisverzekeringen, hypotheken,  sparen, 

Click here for the Buff Sitemultifunctionele
sjaaltjes

notarissen


Outdoor kleding sinds  1976...