Vietnam

Andere bezochte / te bezoeken landen:
Up ] China /Tibet ] Nepal ] India ] Thailand ] Laos ] [ Vietnam ] Cambodja ] Nieuw Zeeland ] Australie ]

Reisverhalen en Tourtips :
 
02.05.2005 - Saigon & Mekong Delta
26.04.2004 - De Highlands, Dalat
18.04.2004 - Zuid Vietnam
10.04.2004 - Midden Vietnam
02.04.2004 - Rondje Noord Vietnam
29 03.2004 - Een weekendje in Halong Bay
25.03.2004 - Welkom in Hanoi
achtergrond: Cu - Chi tunnels
Tip: hue - verboden stad
Achtergrond - De Vietnam War

Eerst spenderen we wat tijd in Hanoi, gaan daarna op een cruise naar Balong Bay. Dan rijden we op een gehuurde motor een week door het Noorden om vervolgens op een andere motor van Noord naar Zuid te rijden zo'n 1700 kilometer, helemaal naar Ho Chin Minh City......

Oppervlakte

330.000 km▓ (ruim 9 x Nederland)

Hoofdstad

Hanoi

Inwonertal

80 miljoen (2002)

Bevolkingsdichtheid

239,1 inwoners/km (2001)

Godsdienst

Boeddhisme (met invloeden van Confucianisme en voorouderverering), Katholicisme, Protestantisme, Cao Dai

Taal

Vietnamees en ca. vijftig ethnische minderhedentalen. Internationale communicatie verloopt in het Engels of Frans (beperkt).

valuta New Dong

Nationale feestdag(en)

2 september National Day, januari/februari Tet (nieuwjaarsfeest, afhankelijk van maanstand), 30 april Victory Day (1975), 1 mei (dag van de arbeid).

Klimatologische gesteldheid

Zuiden: 
Tropisch moesson-klimaat met twee seizoenen (regentijd mei-november, droge tijd december - april)
= altijd warm ; 
Noorden: 
Subtropisch moesson-klimaat met vier seizoenen (zomer en winter zijn regentijd).
=koele winters, hete zomers

Halong bay 

tips van traveljunkies :

Vergeet vanuit Hanoi niet de kleurrijke markten in Bac Ha en Can Cau te bezoeken. Deze zijn veel mooier en authentieker dan in Sapa. Veel plezier in Vietnam.

tips van de worldtrippies : ad en niek

Vietnam kan wel eens tegenvallen wat vriendelijkheid betreft. Zeker in vergelijking met Laos. Het is echt lekker tempramentvol en er zijn vele reizigers die het niet zo tof vinden
hierdoor. Het heeft er volgens ons ook veel mee te maken hoe je je zelf
opsteld en of je de gebaande Sinh Cafe route afwerkt. Probeer er vanaf te
wijken en je vindt heel veel lieve vietnameesjes op je weg. Hanoi is een
beetje duur wat accomodatie betreft en ze zijn vreselijke copycats. Er is
wel 10x sinh cafe en 5x Fansipan tours of varianten er op. Zelfs compleet
met huisadres... je lacht je rot.(zolang je niet opzoek bent naar de juiste
natuurlijk). 

Wij hebben een boottrip gedaan met Mal en WAl van Wereldreis2003.tk. Was
erg gezellig en luxe op een boot van Handspan. Koste 77dollar voor 2
nachten op de dragon Pearl. Maar super deluxe!!!! Was een beetje slecht
weer vandaar de luxe/luie keuze. 

Tja miljonair zal je nog veel zijn. Hier in Vietnam is het nog erger. 2
milj. is 100Euro. Ff pinnen en je hebt weer een wallet vol.
Gelukkig zijn de biljetten groter van waarde, dat scheelt slepen.
Tip: Hanoi : Royal Hotel tegenover Handspan is 7dollar voor een goede kamer.

Halong Bay
Vanuit Hanoi hebben we Halong Bay bezocht. Dit is een van de grootste trekpleisters van Vietnam, dus ook wij wilden hier over mee kunnen praten.
Voor de ge´nteresseerden onder jullie: http://halongbay.halong.net.vn voor een kleine impressie, maar ik moet zeggen: In werkelijkheid is het mooier hoor!
Via ons guesthouse hebben we een tour van 2 dagen (plus 1 overnachting op de boot) geboekt. 
Je kunt het zelf ook organiseren, maar dat is een boel gezeur. Het was een busreis van 4 uur (160 km) naar Halongcity van waaruit we met een prachtige houten boot naar de baai zijn gevaren. 
Meer dan 1600 schitterende rotspartijen (eilanden) van gemiddeld 100 meter doorsnee en 40 meter hoog. De mooiste vormen. Onbewoonbaar maar wel begroeid en dus mooi groen. Adembenemend om van zo dichtbij tussendoor te varen. 's Avonds zijn we voor anker gegaan in de baai en werd er voor ons (en nog vier andere) diner gemaakt. De rest van de avond lekker gekletst en 4 keer naar de Boney M DVD 'geluisterd'. Volgende dag rustig teruggevaren naar Halongcity en van daaruit weer met de bus naar Hanoi. Een zeer geslaagde tour!

Achtergronden Vietnam

Een van de opvallendste karakteristieken van Vietnam is dat het land zoveel minderheden telt. Naast de Viets, de grootste bevolkingsgroep van het land en oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-China, leven er ruim vijftig minderheden in het land. Een legende vertelt dat de oermoeder van Vietnam, de bergfee Au Co, samen met de oervader, drakenkoning Lac Long Quan, vijftig zonen kreeg. Van deze zonen zouden de verschillende minderheden afstammen. Voorbeelden daarvan zijn de Khmer, de Zao, de Cham en de Hĺmong, stammen waarvan je er enkele zult zien in de bergen rond Sapa. Tot voor kort leefden deze mensen zeer ge´soleerd en zo bleven veel van hun oude tradities bewaard.
sapa vrouwenvietnam boy
Overigens zijn er tussen het noorden en het zuiden ook duidelijk verschillen te zien: In het algemeen zijn Noord-Vietnamezen donkerder en hebben de Zuid-Vietnamezen rondere ogen. De Chinezen hebben eeuwenlang geprobeerd Vietnam te onderwerpen. Gevolg daarvan is geweest dat Vietnam sterk door de Chinese cultuur is be´nvloed. De Chinezen die er wonen, hebben prachtige pagodes gebouwd, zoals ze in China zelf vaak niet meer te zien zijn. Ook het boeddhisme in Vietnam is door China be´nvloed, en vertoont elementen uit het gedachtegoed van het confucianisme en het tao´sme. 


Interessante religieuze stromingen in Vietnam zijn de Hoa Hao en de Cao Dai, een sekte die er ooit zelfs een privÚ-leger op nahield.  
In Tay Ninh staat hun belangrijkste tempel. Na de fameuze slag bij Dien Bien Phu in 1954, waarbij de Fransen Vietnam definitief uit handen moesten geven, werd het land opgedeeld in een communistisch noorden en een meer op het westen georiŰnteerd zuiden. 
Zoals bekend waren de beide delen jarenlang, van 1965 tot 1975 in een oorlog met elkaar verwikkeld, waarbij de Verenigde Staten uit angst voor het oprukkend communisme het zuiden steunden. 

cao dai temple in Tay Ninhhanoi
De sporen van deze oorlog zijn nog wel zichtbaar. Een deel van het oorspronkelijke regenwoud werd verwoest, oorlogsschroot is vaak nog in huizen verwerkt en iedereen heeft zijn eigen verhaal over wat er tijdens en na de oorlog plaats vond. Na de oorlog werd Vietnam geheel communistisch en sloot het lange tijd zijn grenzen. Hoewel de communistische partij nog steeds de enige toegestane van het land is, is er echter ook veel veranderd. Er heerst volop economische bedrijvigheid en het optimisme over de toekomst is groot.

Dank aan baobab voor de teksten

 


De site van Rob en jacky - gek op reizen.. 
Copyright ę 2003 - 2008 [rugzakreis.nl]....  - laatste wijziging : 24 augustus, 2008 .

"One Life... Live it "

Hotlinks op deze site : 

Reisverzekeringen, hypotheken,  sparen, 

Click here for the Buff Sitemultifunctionele
sjaaltjes

notarissen


Outdoor kleding sinds  1976...