Andere bezochte / te bezoeken landen:

Reisverhalen en Tourtips :

 


Van 6.2.2003 tm 5.3.2003 zijn we in Noord - Thailand geweest. Na een aantal dagen Bangkok via Ayuthayya naar Kao Yao National Park. Dan per bus naar Chiang Mai, waar we een trekking hebben gelopen en bergdorpen hebben bezocht. Het laaste deel in Chiang Rai en de gouden driehoek. Hier zijn we in Chiang Khong overgestoken naar Laos.
Voor de NoordThailand verhalen klik hier

Vanaf 14 mei zijn we weer terug in Bangkiekokkie. Deze keer is het de bedoeling om wat met eilandjes te gaan doen.  Dat doen we dus ook met een verblijf van een week op het mooie duikeiland Koh Tao, waar we ook een duikcursus gevolgd hebben.

Hier kun je dit reisverhaal vinden


Achtergronden Thailand 

Thailand is tweeduizend kilometer lang, en de contrasten in dit land zijn dan ook groot. Het noorden is bergachtig, het centrum bestaat uit laagland. In de regentijd verandert dit in een palet van felgroene rijstvelden. In het Noordoosten, de zogenaamde Isan, heeft zich een onvruchtbaar plateau gevormd. Het zuidelijke schiereiland kenmerkt zich door een grillige kustlijn met eindeloos veel eilandjes. De Mekong en de Chao Phraya, die door Bangkok heen stroomt, zijn de belangrijkste rivieren en levensaders van Thailand. Vroeger was meer dan de helft van het land bedekt met regenwoud. Veel daarvan is inmiddels verdwenen, maar het nationale park Khao Yai, dat we tijdens onze reis bezoeken, vormt nog steeds een van de grootste, aaneengesloten regenwoudgebieden van Zuidoost-Azië. 


National park Khao Yai
Je treft hier een interessante vegetatie aan van luchtwortelbomen, varens en bosvruchten. Maar er leven ook nog olifanten, beren, apen, neushoornvogels en zelfs tijgers - al is de kans dat je dit bijzondere dier zult gaan zien wel bijzonder klein. De bevolking van Thailand is al even divers als de natuur.

Het merendeel bestaat uit Thai, een bevolkingsgroep die oorspronkelijk in Zuid-China woonde en vanaf de 10e eeuw Thailand in trok. Er wonen in Thailand ook veel Chinezen, Lao’s en Maleiers. Vooral in de bergen leven veel minderheden, zoals de Karen, H’mong, Akha, Yao en Meo. Vele van hen handhaven nog hun eigen cultuur, taal en kleding. Tijdens onze trek in het Noordwesten zul je kennis met hen kunnen maken.


nat.park khao Yai


De Thai lijken zich gemakkelijk aan te passen en integreren vreemde elementen snel in hun cultuur. Daardoor lijkt het soms alsof hun cultuur verwesterd is. Dit is echter vaak uiterlijke schijn. Men houdt de oorspronkelijke cultuur nog sterk in ere. Familiebanden en het koningshuis zijn extreem belangrijk, en als buitenlander dring je tot deze ‘inner circle’ slechts met grote moeite door. Een van de meest zichtbare culturele kenmerken van Thailand is het boeddhisme, met zijn talloze tempels, festivals en in oranje gehulde monniken. Bijzonder is dat Thailand, als een van de weinige Aziatische landen, nooit een westerse overheersing heeft gekend. 


Khmer-tempels getuigen nog van de periode dat de Cambodjaanse Khmer vanuit Angkor over een deel van de regio heersten. Daarna, vanaf de 13e eeuw, ontstonden in de loop der eeuwen meerdere kleinere rijken, waarvan dat van Sukothai en Ayutthaya de bekendste zijn. De benaming ‘Siam’ voor Thailand duikt op in de 16e eeuw. Legendarisch geworden als de koning van Siam is koning Mongkut, die figureert in het boek ‘The king and I’ van de Britse gouvernante Anna Leonowens. In werkelijkheid heeft de gouvernante de koning hooguit één keer gesproken. De gelijknamige film mag in Thailand dan ook niet vertoond worden, aangezien deze als een belediging voor het koningshuis wordt gezien. De huidige koning, Bumiphol, is bijzonder geliefd bij de bevolking en een van ‘s werelds langs regerende vorsten
sukothai - rice fields

 

Dank aan Baobab voor de teksten

 

 


De site van Rob en jacky - gek op reizen.. 
Copyright © 2003 - 2008 [rugzakreis.nl]....  - laatste wijziging : 24 augustus, 2008 .

"One Life... Live it "

Hotlinks op deze site : 

Reisverzekeringen, hypotheken,  sparen, 

Click here for the Buff Sitemultifunctionele
sjaaltjes

notarissen


Outdoor kleding sinds  1976...