Nieuw Zeeland

Andere bezochte / te bezoeken landen:
Up ] China /Tibet ] Nepal ] India ] Thailand ] Laos ] Vietnam ] Cambodja ] [ Nieuw Zeeland ] Australie ]

Reisverhalen en Tourtips :
 
16.07.2004 - Arthurs Pass & Christchurch
05.07.2004 - Kaikoura (walvissen) en Hanmer Springs
03.07.2004 - Van het Zuiden naar de Otago Peninsula en Dunedin
27.06.2004 - Van Queenstown naar Milford Sound
21.06.2004 - De eigenzinnige Westcoast
17.06.2004 - Abel Tasman National Park
11.06.2004 - Wellington & crossover
07.06.2004 - de thermoroute
01.06.2004 - Het Northland van NZ
27.05.2004 - Welkom in New Zealand
Tip: mount cook
Tip: The lost world


tip :klik op de bestemming waar je meer van wilt weten!

Het eerste gedeelte zit er alweer op.  We hebben het Noorder eiland bereist van 27.05.2004 tm 16.06.2004.

Op 17.06.2004 zijn we naar het Zuider eiland gevaren. Zoals je kunt zien reizen we van Picton naar Albert Tasman Nat. Park. Dan via de Westcoast naar de Gletchers, zakken af naar Queenstown. Bezoeken Milford Sound.  Rijden langs de kust via Invercargill naar Dunedin.  Het laatste rondje gaat eerst naar Kaikoura om vandaar weer terug te gaan naar Christchurch.. 

 

bezoektip : vlakbij/onder  auckland - waitomo caves - www.waitomo.co.nz

Oppervlakte

270.534 km² (8 x Nederland)

Hoofdstad

Wellington

Inwonertal

3,8 miljoen (2001)

Bevolkingsdichtheid

13,7 inwoners per km² (2001)

Godsdienst

Anglicaans (29%); Presbyteriaans (18%); RK (15%); Overige (38%)

Taal

Engels en Maori

Nationale feestdag(en)

Waitangi Day (6 februari)

Klimatologische gesteldheid

Gematigd zeeklimaat

Goed camperadresje www.breakaway.co.nz (tip van wereldverkenners.nl) 

of maui ( incl campeer uitrusting ) (tip van wordtrippies)

Tips van reizigers onderweg gehad:

Dunedin, (zuiden) Elm wildlife tours,  elm lodge ( pinguins spotten) 

 

  Milford Sound 

Achtergronden




emerald lakes
Nieuw Zeeland bestaat uit twee grote eilanden, het Noordereiland (115.000 km²) en het grotere Zuidereiland (151.000 km²). De totale landoppervlakte is iets groter dan Groot Brittannië, maar er wonen slechts ongeveer 3,5 miljoen mensen. Beide eilanden zijn bergachtig. Op het Noordereiland zijn de bergen niet zo hoog, meestal tussen de 1000 en 2000 meter, waardoor het landschap meest een golvend en lieflijk karakter heeft. In het centrale deel van het eiland ligt een ruiger berggebied, het Tongariro National Park, waarvan de hoogste top 2797 meter telt. In dit gebied zul je ook veel vulkanische verschijnselen zien als geisers, modderbronnen en oude kraters.


Op het Zuidereiland vinden we de Southern Alps, een hoge bergketen met toppen tussen de 3000 en de 4000 meter, die het hele jaar door met sneeuw bedekt zijn. Mede door de vele neerslag, in de bergen in de vorm van sneeuw, zijn er veel enorme gletsjers, die in sommige gevallen bijna tot aan de zee reiken. 
De eerste bewoners van Nieuw Zeeland waren de Maori, een Polynesisch volk dat het land rond het jaar 800 vanuit de Pacific bereikte. Volgens oude legendes werd deze expeditie geleid door een zekere Kupe, die bekend staat als de stamvader van het Maori volk. In de jaren daarna volgden verschillende immigratiegolven en verspreidden de Maori zich over het hele land. De Maori waren verdeeld in stammen, die elkaar fel bestreden in onderlinge oorlogen. De krijgscultuur was dan ook bijzonder belangrijk. 

queenstown

varens



Maori greeting
De Maori hebben een complexe religie, waarin voorouderverering, verschillende goden, priesters en rituelen een belangrijke plaats innemen. De gemeenschapshuizen die als ontmoetingsplaatsen dienden (en soms nog dienen) waren schitterend gedecoreerd en beschilderd met levendige geometrische patronen. Eenzelfde soort patronen werd gebruikt in tatoeages. Met name de hogere klassen hadden tatoeages over hun hele gezicht en ook vaak op andere delen van het lichaam. In 1642 werd Nieuw Zeeland voor het eerst gezien door een Europeaan, namelijk de Nederlander Abel Tasman, die het nieuwe land Nieuw Zeeland noemde. James Cook was in 1769 de eerste Europeaan die Nieuw Zeeland uitgebreid verkende, en hij claimde het land voor de Britse Kroon.

 

Pas in het begin van de 19e eeuw kwamen de eerste permanente Europese bewoners, die het Christendom en vuurwapens introduceerden bij de Maori. De vuurwapens hadden desastreuze effecten bij de traditionele stammenoorlogen en het Christendom tastte oude tradities en de eigenwaarde van de Maori sterk aan. Dit alles gecombineerd met de introductie van Europese ziektes had een sterke afname van de Maori bevolking tot gevolg. Om de verhouding tussen de Maori en de Europeanen goed te regelen werd er in 1840 een verdrag opgesteld, waarbij de Maori de Britse Kroon als het hoogste gezag erkenden in ruil voor volledige burgerrechten en erkenning van hun eigendomsrechten op het land. Dit verdrag wordt gezien als het ontstaan van de moderne staat Nieuw Zeeland. De uitvoering van het verdrag liet echter veel te wensen over en de verhouding tussen Maori en Paheka’s (de Maori naam voor Europeanen) verslechterde, culminerend in gewapende opstanden (de Maori Wars) rond 1860.
powerboats


camping 



Mitre Peak, Milford Sound

Deze opstanden werden gewelddadig de kop ingedrukt en het gevolg was dat de Maori steeds meer een onderdrukte minderheid werden en Nieuw Zeeland vrijwel geheel Europees van karakter werd. Nieuw Zeeland heeft zich daarna ontwikkeld tot een modern westers land met een hoge levensstandaard. De economie is voornamelijk agrarisch georiënteerd, met als belangrijkste exportprodukten vlees, melkprodukten, vis, fruit (o.a. kiwi’s) en groenten. Internationaal heeft Nieuw Zeeland zich geprofileerd als milieubewust en sterk tegen kernenergie, zoals tijdens de protesten tegen de Frans kernproeven op Mururoa, met als gevolg de aanslag op het Greenpeace schip Rainbow Warrior in de haven van Auckland.


De laatste jaren laten een sterke versterking zien van het Maori zelfbewustzijn en een herontdekking van oude Maori tradities, zelfs door Europese Nieuw Zeelanders. Door zijn geïsoleerde ligging heeft Nieuw Zeeland een planten- en dierenwereld waarvan de meeste soorten uitsluitend in Nieuw Zeeland voorkomen. Zowel op het Noord als op het Zuidereiland komen uitgestrekte oerbossen voor met een zeer gevarieerde plantenwereld. De bekendste boom van het Noordereiland is de gigantische kauri, een naaldboom die meer dan 50 meter hoog en 2000 jaar oud kan worden. Helaas zijn de meeste gekapt, maar in natuurreservaten zijn nog enkele oorspronkelijk kauri-bossen te vinden. Typerend voor de Nieuw Zeelandse bossen is de grote hoeveelheid varens die er groeien, waaronder diverse soorten boomvarens die soms tot 10 meter hoog kunnen worden. Deze varens, samen met de dichte ondergroei van allerlei slingerplanten en de vele mossen en epifyten die op de bomen groeien, geven de Nieuw Zeelandse bossen een sprookjesachtige charme.

 


kauri bossen
Whale watching at Kaikoura
humpback

kiwi

sunset
De oorsponkelijke dierenwereld van Nieuw Zeeland werd gedomineerd door vogels. Door het ontbreken van roofdieren leefden er voor de komst van de Europeanen vele soorten loopvogels, waarvan de reusachtige moa - die 4 meter lang kon worden - de bekendste is. De meeste van deze loopvogels zijn uitgestorven door toedoen van de mens en door de mensen meegenomen verwilderde roofdieren als katten, ratten en honden. De moa was zelfs al lang voor de komst van de Europeanen uitgestorven. Een van de weinige nog overgebleven loopvogels is de beroemde kiwi, hét symbool van Nieuw Zeeland. Vogels met vleugels hebben zich wel goed kunnen handhaven en vormen ook nu nog de meest opvallende dieren in de Nieuw Zeelandse natuur. De enige zoogdieren die hier leefden voor de komst van de mens waren twee soorten vleermuizen. De Maori en vooral de Europeanen hebben echter vele zoogdiersoorten geïntroduceerd, waarvan er vele verwilderd zijn. Zo leven er inmiddels door heel Nieuw Zeeland in het wild diverse hertensoorten, wilde varkens en geiten, konijnen en opossums. Zeezoogdieren komen van oorsprong wel veel voor in de visrijke wateren rond Nieuw Zeeland. Hier leven diverse walvissoorten, als de potvis, de bultrugwalvis en de orka, alsmede verschillende soorten dolfijnen, zeehonden en zeeleeuwen.


Er wonen zo’n 3,5 miljoen mensen in Nieuw Zeeland, waarvan ongeveer 75% van Europese afkomst is. De overgrote meerderheid is afkomstig uit Engeland en de band met Engeland is nog altijd sterk. Het Nieuw Zeelandse Engels lijkt veel meer op het Europese Engels dan het Australisch of het Amerikaans. De Kiwi’s (zoals zij zich zelf graag noemen) voelen zich dan ook cultureel superieur aan de in hun ogen vrij boerse Australiërs. De nationale sport van Nieuw Zeeland is rugby. Daarnaast zijn Nieuw Zeelanders enorme zeilliefhebbers en winnen zij vaak grote zeilwedstrijden als de Whitbread Race of de America’s Cup. In hun vrije tijd zijn Nieuw Zeelanders graag actief bezig in de ‘Great Outdoors’.
rugby


 


maori village

De Maori, 

de oorspronkelijke bevolking van Nieuw Zeeland, vormen 15% van de bevolking. Daarnaast zijn er vooral de laatste jaren veel Aziaten en immigranten uit de Pacific komen wonen, die ieder zo’n 5% van de bevolking uitmaken. De Maori cultuur is op een aantal plaatsen, met name in centraal Nieuw Zeeland, nog zeer duidelijk aanwezig en is een opmerkelijke comeback aan het maken. Veel Maori herwaarderen en herontdekken hun oorspronkelijke cultuur en ook de Maori taal wordt steeds vaker gesproken en onderwezen. Zelfs de Paheka’s, zoals de Maori de Europese Nieuw Zeelanders noemen, raken meer geïnteresseerd in de Maori cultuur en beschouwen deze steeds meer als een gemeenschappelijk cultureel erfgoed, waar ook zij trots op zijn.

Beautiful nature scenes Horse riding Sea Kayaking at Pa Beach, Great Barrier IslandAre You gonna try? Glacierwalks....

 

 

 

 

 


De site van Rob en jacky - gek op reizen.. 
Copyright © 2003 - 2008 [rugzakreis.nl]....  - laatste wijziging : 24 augustus, 2008 .

"One Life... Live it "

Hotlinks op deze site : 





Reisverzekeringen, hypotheken,  sparen, 

Click here for the Buff Sitemultifunctionele
sjaaltjes

notarissen


Outdoor kleding sinds  1976...