Cambodja

Andere bezochte / te bezoeken landen:
Up ] China /Tibet ] Nepal ] India ] Thailand ] Laos ] Vietnam ] [ Cambodja ] Nieuw Zeeland ] Australie ]

Reisverhalen en Tourtips :
 
12.05.2004 - Angkor What ] 08.05.2004 - Phnom Phen ] Tip: angkor temples ]

In Cambodja blijven we niet lang. Zoals je boven kunt zien blijven we een paar dagen in Phonom Phen o.a. voor de Killing fields en blijven we een paar dagen in Seam reap voor de beroemde Angkor tempels.

 

Oppervlakte

181.035 km2 (5,34 x Nederland)

Hoofdstad

Phnom Penh

Inwonertal

10,9 miljoen (1997)

Bevolkingsdichtheid

56,6 inwoners per km2 (1997)

Godsdienst

Boeddhisme (95%), overige (5%)

Taal

Khmer (officiŽle taal)

Nationale feestdag(en)

9 januari (Nationale dag); 9 november (Onafhankelijkheidsdag); April (Kambodjaans Nieuwjaar)

Klimatologische gesteldheid

Tropisch; regenmaanden: mei-oktober; droge seizoen: november-april

Angkor 

Tip van Bjorn Koehl ( begin januari 2004) 

Hi Jacky en Rob,

Was aan het surfen en kwam jullie site tegen. Mijn complimenten ziet er gaaf uit. Heb een soortgelijke reis gemaakt vorig jaar een zelfde rondje (ongeveer) ben met de transsiberian express in China aangekomen.
Ik las dat jullie ook nog naar Cambodja gaan (een aanrader) vooral Ankor Watt is geweldig.
Maar asl je de tijd hebt in Cambodja ga dan ook naar Shinoukville aan de kust ongeveer 200 km onder phom Phen. Erg mooie stranden (ga naar een strand tent de blue dolphin heeft een Franse eigenaar en kun je gratis op het strand slapen). Vanuit Shinoukville kun je een paar geweldige tochten maken op een dirt bike en overnachten in een frans spook stadje. Cambodja vond ik persoonlijk 1 van de mooiste landen in zuid oost azie. Dit was dan de tip van flip geniet nog van jullie reis, want Nederland valt weer tegen en ik spreek uit ervaring.

Groeten bjorn Koehl  Bekoehlio@hotmail.com


Cambodja ligt op het vasteland van Zuidoost-AziŽ, dat ook wel Achter-IndiŽ wordt genoemd.  Tot in de 15e eeuw strekte het grote rijk van de Khmer zich uit van Zuid-Laos tot Menam in Siam (Thailand). Ook het Champa-rijk in Centraal-Vietnam, de Mekong-delta en het schiereiland Malakka hebben enige tijd deel uitgemaakt van het gebied dat door de Khmer werd overheerst.
Vijf procent van het huidige Cambodja bestaat uit rivieren en meren. In het noordwesten grenst het land aan Thailand, in het noorden aan Thailand en Laos en in het oosten en zuidoosten aan Vietnam. Cambodja heeft aan de Golf van Thailand in het zuidwesten een 340 km lange kust. Sihanoukville, de zeehaven van Kompong Som, werd in 1960 voltooid; hierdoor werd Cambodja onafhankelijk van de havens van zijn buurlanden, met name Bangkok in Thailand en Saigon in Vietnam.

Bevolking
De Khmer, de belangrijkste bevolkingsgroep van het land, beschouwen zichzelf als de afstammelingen van de legendarische brahmaan Kambu, naar wie Cambodja is genoemd. De Rode Khmer gaf het land de naam Kampuchea, maar sinds 1989 heet het weer Cambodja.
 Dit volk migreerde van Yunnan in zuidelijk China stroomafwaarts langs de Mekong en streek neer in de vruchtbare vlakten ten zuiden van Laos en ten westen van de bergen van Vietnam. Hier stichtten zij het rijk Angkor, lang voordat Thai-volken zich in de dalen van de Menam en de Mekong vestigden. Tussen de Khmer en hun buurvolken, de Vietnamezen, Laotianen en Thai, bestaan opmerkelijke verschillen in uiterlijk en mentaliteit.

In 1970 telde Cambodja zes tot zeven miljoen inwoners. Vanwege oorlogen en burgeroorlogen, maar vooral vanwege het schrikbewind van de Rode Khmer (van 17 april 1975 tot 7 januari 1979), zijn ťťn tot drie miljoen mensen om het leven gekomen - de schattingen lopen sterk uiteen. Door het zeer hoge geboortecijfer na 1979 - in de jaren 1985-1987 ongeveer 5,7% - is het inwonertal volgens de volkstelling van 1988 weer gestegen tot 7.869.000. Er zijn 43 inwoners per km2 die, ook al is de welvaart ongelijk verdeeld, onder stabiele politieke omstandigheden geen honger hoeven te lijden.

Economie
Cambodja was vroeger een van de belangrijkste rijstverbouwende landen van AziŽ en kon zonder problemen in de levensbehoeften van zijn bevolking voorzien. In de koloniale tijd en tot 1970 werden rijst, suikerriet, koffie, specerijen, katoen en rubber geŽxporteerd. Tot nu toe zijn er echter nauwelijks verwerkingsindustrieŽn voor agrarische producten en de rijke visvangst.

 

 


De site van Rob en jacky - gek op reizen.. 
Copyright © 2003 - 2008 [rugzakreis.nl]....  - laatste wijziging : 24 augustus, 2008 .

"One Life... Live it "

Hotlinks op deze site : 

Reisverzekeringen, hypotheken,  sparen, 

Click here for the Buff Sitemultifunctionele
sjaaltjes

notarissen


Outdoor kleding sinds  1976...