12.05.2004 - Angkor What

Up
12.05.2004 - Angkor What
08.05.2004 - Phnom Phen
Tip: angkor temples



      

12.05.2004 - De busrit naar Siem Reap

Onderweg, tijdens een busrit heb je tijd genoeg om je gedachten te laten gaan.  Slapen lukt niet echt. Dit ligt niet aan de bus, want die is best comfortabel. Ook niet aan het wegdek, waarvan ik verwacht had dat het superslecht zou zijn. Nee, het is de chauffeur met zijn toeter! Het lijkt erop dat ze die toeter in de bus ipv buiten de bus hebben geplaatst.  Zo verschrikkelijk hard. En op elk moment knalt tie op zijn toeter. Zit je net lekker in te dommelen.. Pepppp.... Grr.. Je zou er wat van zeggen.

 

 

Maar wat moet ik er van zeggen. Heb ik dan niets geleerd van de afgelopen maanden. Moet hij dan stoppen met toeteren omdat ik (rob) dat zegt.... Dat vraag ik mezelf vaak af.  Face it, het hoort erbij.  Eingelijk geld dit principe voor veel dingen. Een kind wat met een piepende asbak speelt, een vrouw rechts van me die voortdurend zit te bellen...  Waarom zou ik me daar allemaal nog druk om maken.  Ik herrinner me dat vóór we weg gingen ik me daar wel druk overmaakte.  Maar het heeft geen zin.  Ik herinner me die chauffeurs op de rijksweg in Vietnam. Je krijgt er ruzie mee, en dan?? Blijkbaar krijg ik het steeds vaker voorelkaar om het maar te laten gaan.. Mijn vader zal nog trots op me zijn.

We rijden van Phnom Phen naar Seam Reap, het Angkor gebied. Een busrit van meer dan 300 km, pakweg 8 uur. Onderweg stoppen we nog een paar keer. Op zo'n moment wordt de bus bestormd door verkopers van spinnen, koekjes, fruit en chips.  Vrijwel de gehele weg is de highway 6 geasfalteerd. Hier en daar is men met de aanleg van nieuwe bruggen bezig. Cambodja gaat snel vooruit.  Veel grote auto's in de steden, restaurants en hotels.. Buiten de steden veel nieuwe huizen op grote palen, en het lijkt wel of iedereen tegenwoordig een brommertje heeft.

In Siem Reap checken we luxe in een hotel met airco. Er is werk aan de winkel. Gelukkig heb je hier van die gratis touristen boekjes waar alles over de Angkor Tempels staat vermeld. Want dat is de hotste bestemming hier : De Angkor Tempels 

Angkor is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen in Azië. Het archeologische park beslaat meer dan 400 vierkante km en bevat unieke restanten van verschillende hoofdsteden van het Khmer keizerrijk, daterend van de negende t/m de vijftiende eeuw. Beroemde overblijfselen zijn o.a. de tempel van Angkor Wat en Angkor Thom en de Bayon tempel met zijn ontelbare gebeeldhouwde decoraties. 

 



      

13.05.2005 - Angkor temple dag

Eigenlijk zijn we gisteravond al geweest.  Lokale brommer jongens vertelden ons dat je s'avonds na 5 uur al op een dagticket naar binnen kan om de zonsondergang mee te maken.  Voor 1 dollar pp hebben we 2 brommer jongens als chauffeurs.  Kwart voor 5 staan dan ook veel mensen bij de ingang te wachten om hetzelfde te doen. 

Vergis je niet: Het is zeer duur !

Prijzig ?? 

20 dollar voor een dagpas , 40 dollar voor 3 dagen.  Zodra we om half 6 op de Angkor Wat staan, worden we om half 6 alweer van de top weggestuurd.  Geen zonsondergang dus.. We mogen wel op de lager gelegen terreinen kijken.

S'morgens staan onze taxi's alweer braaf op ons te wachten.  We hebben een hoop te zien..  

Voor ons zelf een greep uit de terreinen die we vandaag hebben bezocht. Al met al een hele dag op pad. Van 7uur s'morgens tot 4 uur smiddags.. Voorlopig genoeg tempels dus.  Ergens zijn we blij dat we geen 3 dagen kaart van 40 dollar per stuk hebben gekocht. 

Morgen gaan we terug naar Bangkiekokkie.....  Je wilt niet weten wat we daar allemaal weer van plan zijn......

 



      

ANGKOR WAT  Bouwtijd: 1110-1150.

In deze tempel zijn Indiase en Achterindische stijlelementen verenigd. Dit hoogtepunt van een ontwikkeling van eeuwen is een van de mooiste monumenten ter wereld.
Op het toppunt van zijn macht beval Suriyavarman II, een van de belangrijkste koningen van de Khmer, om aan alle vier de zijden tegelijk met de bouw van de reusachtige tempel te beginnen. Dit wonder van bouwkunst werd door ontelbare arbeiders, bouwmeesters en beeldhouwers in minder dan veertig jaar voltooid. Korte tijd later stierf de koning.

 

 

Tempel of mausoleum?

De geleerden zijn het niet eens over het doel van de Angkor Wat, hoewel vaststaat dat het een heilig gebouw is. Zelfs de god-koningen van de Khmer lieten hun paleizen van hout bouwen en bedekken met stro of dakpannen; alleen tempels voor goden en vergoddelijkte heersers werden van steen opgetrokken.
De hoofdingang van Khmer-tempels lag, evenals bij de meeste Aziatische heiligdommen, op het oosten, de richting van de zonsopgang. De ingang van de Angkor Wat bevindt zich echter aan de westzijde, zoals alleen bij dodentempels het geval was.

Er zijn echter sterke aanwijzingen dat de Angkor Wat een mausoleum is, waar de koning na zijn dood werd vereerd. De tempel was gewijd aan de god Vishnu en Suriyavarman Il was vishnuïst, maar er zijn geen beelden van goden gevonden en sommige wetenschappers achten het bewezen dat hier de as van de koning werd bijgezet. De god-koningen bouwden vanaf de 9e eeuw mausolea voor zichzelf en hun voorouders.

Een nog moeilijker te weerleggen aanwijzing dat de Angkor Wat was bedoeld als mausoleum, is het feit dat men tegen de wijzers van de klok in moet lopen en de afbeeldingen links van zich moet houden om het verloop van de handelingen op de reliëfs te kunnen volgen. Dat komt overeen met het gebruik tijdens het dodenritueel; godentempels moeten in Azië met de richting van de wijzers van de klok mee worden benaderd.

 



      

 

de zuidpoort

Angkor Thom ("Grote Stad") 

De stadswallen, de poorten en de meeste gebouwen stammen echter uit de tijd van Jayavarman VII. Een inscriptie vermeldt: "De stad, getooid met een paleis van edelstenen, huwde met deze koning om het universum te verwekken."
Deze boeddhistische stad is gebouwd als symbool van de kosmos. Omspoeld door de oceaan - gesymboliseerd door het grote waterbekken - ligt de godenberg Meru, weergegeven door de Bayon-tempel in het midden van de stad. Vóór de poorten van de stad, met de rug naar de stad toe gekeerd, zitten rechts de 27 demonen en links de 27 goden, die een reusachtige slang op hun knieën dragen. 

 

 

Het lichaam van de slang is om de Bayon-tempel geslingerd en wordt aan de andere zijde vastgehouden door de stenen reus bij de noordelijke poort. Dit motief wordt herhaald bij de oostelijke en westelijke poort. Het totale concept symboliseert dat de Bayon-tempel door de heftige beweging ronddraait. 

 



      

Bayon Tempel 

Ligt in het midden van het Angkor Thom complex, Hier vind je de vele gezichten waar de Angkor zo om bekend is. 

De tempelberg bestaat uit een piramide van drie verdiepingen met de ingang op het oosten. De laagst gelegen buitenste galerij dient tevens als ommuring. Op het binnenhof rijst de piramide op. De basis meet 160 bij 140 m, de piramide is in totaal 43 m hoog, maar maakt een zware en vlakke indruk. 

 

 



      

 

Het Olifanten-terras (13de eeuw) 

Op dit 350 m lange en 14 m brede terras, dat de oostgrens van het paleisterrein vormt, stonden volgens annalen van Chinese reizigers uit de 13de eeuw houten paviljoenen, van waaruit de koninklijke familie de processies, parades en spelen op het Grote Plein kon gadeslaan. In deze Chinese bronnen is ook sprake van een vergader- of ontvangstruimte met spiegels en gouden.  Het terras ontleent zijn naam aan de schitterende afbeeldingen van olifanten en de olifantenjacht, 

 

Terras van de Lepra-koning

Dit terras staat niet in verbinding met het Olifanten-terras. De naam is ontleend aan een beeld dat hier vroeger stond. Het werd in de volksmond de Leprakoning genoemd, naar koning Yasovarman, de stichter van Angkor (899-910), die aan lepra is gestorven. 

 

 



      

Phimeanakas in het Koninklijk Paleis  
(tussen 968 en 1066)

Deze piramide van drie verdiepingen meet aan de basis 35 bij 28 m. De hoogte van de drie verdiepingen neemt naar boven toe af; de onderste is 4,60 m, de tweede 4 m en de derde 3,40 m hoog.
De totale hoogte van de piramide, zonder de opbouw, bedraagt slechts 12 m, maar door de steile trappen in het midden van elke zijde lijkt hij aanmerkelijk hoger. Elke trede is aan de zijkant versierd met leeuwen en olifanten. De trappen komen uit op een 1 m brede galerij van zandsteen met balusters en een lage toren in het midden. 

 

 

Koninklijk Paleis

Het totaal maakt een bijzonder harmonieuze indruk. Volgens een legende kwam de koning hier om middernacht samen met de slangenkoningin in de gestalte van een mooie vrouw. De koning verkreeg door deze vereniging de wijsheid die hij nodig had om de welvaart van het land te garanderen.

 



      

Ta Keo 

Het is onbekend waarom dit imposante bouwwerk niet werd voltooid. Wellicht hebben de bouwmeesters zich verkeken op de omvang of op de problemen met het gebruikte bouwmateriaal. Deze piramide van vijf verdiepingen neemt een bijzondere plaats in de Khmer-architectuur in. Er zijn namelijk geen aanwijzingen dat het gebouw ooit is versierd met reliëfs of beelden. 

Boven, in de hoogste tempel, staat een kleine buddha met een oranje kleed aan.

Het centrale heiligdom, dat tussen vier kleinere torens staat, verheft zich op de top van een piramide van vijf verdiepingen. Het eerste, 2,2 m hoge terras is aan de basis van oost naar west 100 m en van noord naar zuid 120 m. In het midden van de vier zijden staan paviljoenen, die naar het binnenhof leiden.

 



      

Ta Prohm (1186)

Na de Angkor de bekendste. In geen van de tempelruïnes van Angkor is de weelderigheid en vernietigende kracht van de tropische vegetatie zo duidelijk te zien. Toen Franse onderzoekers het tempelcomplex hadden ontdekt, lieten zij de reusachtige bomen staan waarvan de enorme wortels zich als reuzenslangen om de tempel kronkelen en de muren doen scheuren. Om de tempel te redden, zal een deel van de woudreuzen moeten worden gekapt.

Een van de bekendste foto's van Angkor, is deze van Ta Prohm met die bewaarder erop. Je weet wel. Die foto van de Cover van de Lonely Planet.  

We hebben hem trouwens ontmoet dat mannetje.. Hij woont en "werkt" nog steeds in deze tempel.

Het terrein is 1000 bij 700 m groot. Een inscriptie uit de 12e eeuw, die in een stenen post is gebeiteld, verhaalt over de overwinning van de koning op de Cham en over het leven in de Ta Prohm. Het klooster en de huishouding van de koningin-moeder telden achttien hoofdopzichters, 2740 monniken en 2232 andere bewoners, onder wie 615 dansers. In totaal waren 66.625 mannen en vrouwen in de omringende dorpen economisch afhankelijk van het klooster.

Over het algemeen heeft Cambodja een leuke indruk achtergelaten. We zijn er maar 7 dagen geweest en hebben maar 2 sites bezocht, maar niemand was echt vervelend. Op de Angkor terreinen lopen veel verkopers rond, maar die mogen je niet achtervolgen. Bij elke tempel zijn parkeerplaatsen waar standjes staan. De verkopers mogen niet over een witte lijn stappen. Zo hebben de touristen in ieder geval nog wat rust tijdens de bezoeken.

 

 

 

Achtergrond informatie :

  • Angkor Tempels toegang:
    1 dag : usd 20
    3 dagen : usd 40
    hele week : usd 60

  • Smileys guesthouse
    kamer met airco en tevee : usd 10 (was eerst 12)

  • motorbrommertje met chauffeur : al voor 6 dollar per dag 

 

 

 

 


De site van Rob en jacky - gek op reizen.. 
Copyright © 2003 - 2008 [rugzakreis.nl]....  - laatste wijziging : 24 augustus, 2008 .

"One Life... Live it "

Hotlinks op deze site : 





Reisverzekeringen, hypotheken,  sparen, 

Click here for the Buff Sitemultifunctionele
sjaaltjes

notarissen


Outdoor kleding sinds  1976...