21.02.2004 - Chiang Mai

Up
06.10.2004 - Het aftellen naar huis
03.10.2004 - Koh Tao - 2de keer
25.09.2004 - Bangkok - 3rde keer
14.05.2004 - Duiken op Koh Tao
02.03.2004 - Chiang Rai en omgeving
27.02.2004 - Pai en Mae Hong Song
26.02.2004 - Break in Chiang Mai
22.02.2004 - Chiang Mai hilltour
21.02.2004 - Chiang Mai
18.02.2004 - Ayuthaya
14.02.2004 - Daytour Kanchanaburi
06.02.2004 - Een weekje Bangkok



21.02.2004 - Chiang Mai 

Zoals in het vorige verslag al bescrhreven zijn we supervroeg in Chiang Mai.  We hebben het hostel snel gevonden. De temperatuur is hier aangenamer dan in het zuiden. We besteden de ochtend en begin middag om lekker op de binnenplaats te ontbijten, chilllen, lezen en onderzoeken waar we allemaal heel willen. Om lekker actief te zijn boeken we voor morgen een 3 daagse trek met allerlei activiteiten, zoals trekking, olifantenrit, bamboerafting, bezoek aan bergstammen en overnachtingen.

De 3 daagse trek in de Mae Hong Sorn Area "Heart of Siam tour"

De volledige tochtbeschrijving vind je hier

We worden als laatste opgehaald door de organisatie.  Geen minibusje met airco, maar in zo'n pickuptruck met 2 bankjes. Er blijken in totaal 9 pesonen mee te gaan. De meesten zijn Nederlanders , maar 2 meiden uit Engeland en 1 meid uit Chech republic, die getrouwd is met een Nederlander. Daarnaast hebben we 2 gidsen. Sing, 24 jaar, is de hoofdgids en zal ons in drie dagen langs diverse bergstammen lijden. Uiteindelijk naar zijn eigen dorp waarvan de mensen behoren tot de  rode Karen. Het eerste uur wordt er vrolijk gebabbeld in de auto, maar toen de auto voorbij Chiang Dao door de bergen begon te slingeren, was vrijwel iedereen aan het knikkebollen. In Fang werd gestopt en sloeg de gids levensmiddelen in. Hier is een markt aanwezig. Blijkbaar komt elke groepstour hier inkopen doen want er staan wel 10 "songkeaws" geparkeerd. Er lopen heel veel touristen rond, er zijn stalletjes met ballonnen en pennen te koop voor de kinderen die we gaan bezoeken. De 2 gidsen kopen fruit en groenten in en na 20 minuten gaan we weer verder 



      

Olifantenritje

Het duurt nog een uur voordat de eerste attractie zich aankondigd. We gaan op een Olifant een rondje rijden. Uiteraard is dit fun. Op de rug van de Olifant hebben ze een zitje voor 2 personen gemaakt. Het zit voor geen meter. Het ijzer priemt in je rug en de meesten van die zitjes hellen sterk over zodat je jezelf moet vasthouden om er niet af te vallen. Tijdens de rit van 45 minuten loopt onze Olie door het water, drinkt wat en eet alles wat los en vast zit. Als zij een beetje jeuk krijgt spugt ze wat modder en water op haar rug, en laten wij daar nu net zitten.... hihi

 

 

Trekking door de Jungle 

Als verrassing kunnen we een mooie ingelijste foto kopen waar we samen op de olie zitten. De foto is goed gelukt.  Het is tijd geworden voor een eenvoudige lunch. Witte "hilltribe" rijst met ei en groenten.

s'middags is het tijd voor de eerste trek. We lopen een aantal uren (8km) door de bossen, over slootjes en heuvels op en neer en komen aan in het eerste dorp van deze tour.  Hier blijkt dat de 2 Nederlandse dames toch niet zo avontuurlijk zijn. "Moeten we hier slapen, op de grond?", zegt de ene tegen de ander.  De 2 engelse dames zitten er helemaal doorheen. Een van de twee heeft het bij de laatste klim zo zwaar dat ik het niet meer kan aanzien en haar rugzak maar overneem.  Aan de manier te zien waarop ze uiteindelijk afdalen, stapje voor stapje, zijn ze niet veel gewend. Het duurt dan ook iets langer voordat we in het eerste dorpje zijn. 

Na een douche van rivierwater uit een fles kleden we ons dik aan om bij het kampvuur om ons heen te kunnen kijken, genietend van de mensen. Er wordt heerlijk voor ons gekookt en met een volle maag met rijst en lekkere sausjes en groenten horen we de families uit. De twee nederlandse meisjes zijn niet zo geintresseerd. De gsm is belangrijker. Ze praten voortdurend over goedkoop bellen in Thailand en over hoe zwaar deze tocht wel niet voor ze is. Daarnaast verkleden ze zich nog vaker dan dat wij dit thuis zouden doen.   Ze zijn van plan na thailand nog naar Laos te gaan. Dat zal nog wat worden. De een durft niet eens alleen naar het toilet te gaan.

 



      

 

Karen Village 

We zitten nu in een "Karen" village. Het is maar een klein dorp met 6 families en in totaal 35 mensen. De meesten horen bij de Rode Karen. Een aantal verderop horen bij de "Mhong"  De oudste vrouw van het dorp zit aan een sigaar, gedraait van een bananenblad. Genietend kijkt ze rond, ze is net zo nieuwsgierig naar ons als wij naar haar en probeerd ze onze vragen te beantwoorden. Sing, onze gids kent het taaltje want hij komt uit deze regio. Tot zijn 10de jaar woonde hij in zijn dorp. Daarna is hij naar Chiang Mai naar school gegaan en heeft engels geleerd. Vorig jaar was hij geslaagd voor zijn gidsenopleiding. En daar is hij heel erg trots op. Zijn dorp bezoeken we morgen. 

 

We zitten nu op een houten vlonder met een afdak. We slapen hier ook, bij de mensen thuis. We liggen op een dun matje en kruipen diep in onze slaapzakken, want het is koud geworden.

Dag 2 - trek van 12 kilometer 

Het tjech-nederlandse stel heeft het wel naar hun zin. Hans is al vroeg op en kijkt een beetje rond in de ochtenschemering van het dorpje. Hans (37) en zijn vrouw jannar (30) wonen en werken vlakbij Praag. Jannar heeft een bedrijfje in greetingcards, Hans werkt voor Oce. Het is voor het eerst sinds 4 jaar dat ze samen weer eens op vakantie zijn.

Het dorpje lijkt meer op een kamp met slechts 6 hutjes. De mannen zijn al vroeg naar het veld gegaan. Er is hier geen elektriciteit op stromend water. Uit een van de hutten komt het geluid van een radio. Na een ontbijtje laat Sing ons het dorpje zien. We mogen in een van de hutten binnen kijken en maken contact met de bewoners. De pijprokende vrouw op de foto lijkt misschien 50 en oma. Ze is slechts 43 en het is haar kindje. Ondertussen probeert ze je een kettinkje te verkopen. Gelukkig bedelen de kinderen hier (nog) niet.  

Dan wordt het weer eens tijd om de gaan wandelen. Dat wordt lachen want de nederlandse dames klagen over hun ledematen. Ze hebben moeizaam geslapen op de harde bodem. Toch valt het enigszins mee. De eerste 2 uur gaat het voornamelijk bergafwaarts.  Op mijn horloge volg ik de afdaling op uiteindelijk 500 meter lager. 

Op een uurtje afstand van het dorp van Sing stoppen we voor de lunch. Op deze plek komen we een aantal mannen tegen die bezig zijn hout te zagen met een kettingzaag. Sing geeft ons rijst verpakt in een bananenblad. De mannen hebben een vogel uit de lucht geschoten en maken er nu een soepje van. Chris, de engelse jongen die alleen reist eet met ze mee. Na 10 minuten komt tie geschrokken onze kant weer op. In de soepkom keek hij naar de kop van een rat. Dat ging hem te ver.

 



      

Bamboohutten en varkens

Ik krijg de indruk dat veel dorpjes het zelfde zijn: Bamboehutten, nieuwsgierige kinderen in vuile kleren, hier en daar nog vrouwen in kleding met stamkenmerken, kakelende kippen, knorrende varkens, een oude vrouw die betelnoot kauwt, een jonge vrouw die onder haar huis een tapijt aan het weven is.  En uiteraard honden. Dit dorp is een stuk groter. Het telt 350 zielen, heeft elektriciteit, water en zelfs 2 huizen met satteliet teevee. Ook is er volop koud bier en cola. Tegen dubbele prijzen uiteraard, maar dat is dan niet belangrijk meer.  

 

 


bamboohut in aanbouw

Vogeltjesdans ??

We slapen bij de ouders van Sing. Zijn moeder is een beeldschone dame en ziet er veel jonger uit dan haar 44 jaar. Zijn vader zou je ook geen 53 schatten. Klein van stuk, tenger en toch heel vitaal.  Speciaal voor ons (jaja) gaan de kinderen s'avonds zingen en dansen. Na 3 liedjes is het de bedoeling dat wij ook wat terug doen.  Zo komt het dat we helemaal los gaan en samen liedjes staan te zingen zoals "hoofd, schouders, kniéen, teen"  en  "de vogeltjes dans" . De kinderen vinden het geweldig.

S'nachts blijkt het niet zo goed te gaan met Chris én de hollandse jonge dame. Ze zijn beiden ziek en moeten flink overgeven. Er is echter een verschil.  Chris is goed ziek. De hollandse jonge dame gedraagt zich als een 15 jarige en wil verschijnlijk alleen maar aandacht. Op de vraag van Jacky of de dames s'nachts wat stiller willen zijn, begint ze te vloeken en tieren als een klein tienermeisje. Zeker als kind al te veel aandacht gehad. "Maar ik ben ziek hoor", zegt ze smorgens, alsof dit een vrijbrief is om van alles te mogen doen. Ik vind het maar een raar mens en besluit haar even op haar nummer te zetten tijdens het ontbijt. De rest van de dag geen last meer gehad.

 



      

dag 3 trekking & Rafting

Het landschap waar we verder doorheen trekken verandert. In die zin dat veel bossen verdwijnen met grote snelheid. De hilltribes branden steeds meer bos plat, om het gereed te maken voor landbouw.  Rijst, mais en tapioca. Het probleem is alleen dat zo'n landbouw veld maar 1 jaar meegaat. Daarna is de droge bodem uitgeput en moeten ze weer een ander stuk land ontginnen. Kun je na gaan hoe dit landschap er nu uitziet.  Jacky heeft er lol in. Berg op en berg af.  De Nederlandse dames hebben het iets zwaarder...

Bamboe rafting  (Jacky aan het woord) 

"De wandeling door de bossen was weer erg leuk. Als we bij de bamboo rafts aankomen blijken het echt zo'n 15 stammen bij elkaar gebonden te zijn waar wij op moeten staan, en met een bamboostok in onze handen moeten we ons afzetten in het vrij ondiepe water. Het water stroomt niet super hard, maar de stroomversnellinkjes zijn erg leuk als je staat. Met 5 man sta je dan een partij te wankelen op dat hout als ik weet niet wat. Rob liep meer door het water dan dat hij op de vlot stond (zo erg ook weer niet hoor...) maar het is een teken dat hij het erg naar zijn zin heeft. Rob is een echte waterrat. 

 



      

Watergevechten met Thais 

Onderweg bij het varen komen we nog wat werkende mensen tegen. een aantal mannen zijn ook vlotten aan het maken en doordat ook hun vlot zo lang is kunnen wij er niet door. Na wat stoeien en wankelen kunnen we er eindelijk langs. Rob spetterd snel nog even een man een beetje nat, en natuurlijk krijgen wij de volle laag... Een watergevecht met een stel onbekende mannen! hihi 5 minuten later staan er 5 vrouwen in het water. Ze halen met emmers nat zand van de bodem van de rivier om cement te maken en een huis te kunnen bouwen. Een vrouw maakt een schijnbeweging met een emmer door ons voor de gein nat te gooien. Rob daagt haar uit om hem nat te gooien, en ze doet het nu ook, opnieuw hebben we nu een watergevecht maar nu tegen vrouwen! Een hard gelach en geschaterd... Bij het eindpunt van de rafttrip staat er al een auto op ons te wachten. We gaan nog een grotere waterval bezoeken en doen een bezoek aan een tempel. De dag is zo voorbij. Bij ons guesthouse genieten we weer van een lange en warme douche en gaan daarna op zoek voor het avond eten. We eten weer lekker westers met een wienerschnitsel patat en groenten. Dat mag wel weer na die 3 dagen van rijst.

 

 

Doi Inthanon National Park 

Als extra'tje rijden we langs bovengenoemd National Park. Normaal neem je hier een dagtocht voor, maar we waren toch in de buurt. Dit park bestaat eigenlijk uit de hoogste berg van Thailand, de Doi In (2595 meter). Er zijn 3 mooie watervallen rondom de berg. We bezoeken er eentje van. Op de top van de Doi Inthanon staan 2 mooie Bhoeddishtische Pagodes, de Phra Mahathat Naphamethanidon.  Deze zijn hier neergezet door de Royal Thai Airforce als eerbetoon aan de 60ste verjaardag van de Koning in 1989. In deze pagodes bevinden zich 2 bhoedda beelden. Rondom zijn mooie tuinen aangelegd vol met klaprozen, tulpen, Cabbage planten. Het is een kleurrijk geheel. Dit is nog steeds beschermd gebied. Rondom de bergen leven nog wilde civet cats, herten en het schijnt dat hier ook nog de originele Thaise Black bear rondwandelt. 

 



      

Unspoiled Areas en Hilltribes

Het is altijd moeilijk om een 3 daagse trek te vinden waarbij je niet door toerische gebieden wordt gelootst.  De zogenaamde "unspoiled areas" bestaan niet meer. Dit soort tourisme bestaat hier immers al jaren en is een deel van de Noord-Thaise economie geworden. Het gebied is echter zo groot dat de meeste bureaus er toch in slagen je 3 dagen door de jungle te laten lopen zonder dat je andere groepen tegenkomt. Dat geld ook voor olifant rijden of bamboo rafting. De bevolking van de Hilltribes is allang gewend aan touristen. Akha's, Lahu's, Lisus, Mien, Hmong, Karen.... Ze zijn er allemaal in dit gebied. Wij bezoeken voornamelijk Karen People

 

 

Populatie : 322.000, oorspronkelijk uit Myanmar en voornamelijk Bhuddistisch, soms Animisme en Christelijk. Hun economie bestaat uit het verbouwen van rijst, groenten. Hier en daar zien we koeien en waterbuffels.

Verderop in de week willen we nog naar Mea hong Song en Pai. Misschien kunnen we nog een bezoek brengen aan de bekende "long necks" of een kijkje nemen in een Shan village.

 

Achtergrond informatie :

  • Trektocht en overnachtingen in Chiang Mai 
    Chiang Mai Youth Hostel  - www.chiangmaiyha.org
    new website 
    Peter, de eigenaar is superaardig, regelt van alles.

  • Als lid van de Youthhostel organisation hebben we hier een kamer met warme douche, fan, double bed, en eigen badkamer voor 180 bath. 

  • een uitgebreide beschrijving vind je hier 

 

 

 

 


De site van Rob en jacky - gek op reizen.. 
Copyright © 2003 - 2008 [rugzakreis.nl]....  - laatste wijziging : 24 augustus, 2008 .

"One Life... Live it "

Hotlinks op deze site : 





Reisverzekeringen, hypotheken,  sparen, 

Click here for the Buff Sitemultifunctionele
sjaaltjes

notarissen


Outdoor kleding sinds  1976...