24.10.2003 - Trek Annapurna basecamp

Up
15.11.2003 - Escape from Kathmandu
06.11.2003 - 4 dagen in pokhara
24.10.2003 - Trek Annapurna basecamp
20.10.2003 - Ontmoetingen met john en stef
19.10.2003 - Jacky is jarig
18.10.2003 - Weekendje raften
14.10.2003- Terug in kathmandu
06.10.2003 - achtergrond langtang
6 - 13.10.2003 -  De langtang trekking
01.10.2003 - 4 dagen kathmandu
Nepal - Bijzonderheden van Nepal @ rob en jacky op wereldreis - rugzakreis.nl
Tip: trekkingbureau katmandu
Tip: Annapurna-trek
Tip:  Rafting op de Trisuli rivier
Tip: chitwan nat parkWe reizen naar Pokhara om vandaar 1 van de mooiste Treks van Nepal te maken: 

De Annapurna Sanctuary.  

Een trek van 9-12 dagen door de mooiste valleien, rijstvelden,  typische nepalese Gurung dorpjes tot aan het basecamp van de Annapurna South op 4130 meter.

Lees hier het verslag van de mooiste trek die we in ons leven hebben gemaakt, zonder dragers of gids. Geheel op onszelf en ontmoetingen met de Maoisten die ervoor gezorgd hebben dat er bijna geen toeristen rondlopen hier.

    

Vrijdag, 24.10.2003 - naar pokhara

De bus vertrekt om 7 uur. Het is druk op het kantipur, het busstation van kathmandu, met verkopers van drinken en snoepgoed. Iedereen wil wat verkopen. Ze staan zelfs voor de raampjes van de bus te roepen. De lange busrit naar Pokhara duurt tot 1500 uur.

Onderweg volgens we voor een groot deel de rivier..... Je ziet hier dat een groot gedeelte van het inkomen van mensen wordt verzorgd door de keien uit de rivier te halen en te vermalen als gruis of zand. Veel mensen halen met behulp van hun rieten manden eerst de keien van beneden de rivier langzaam naar boven. 


greenland gueshouse met 
grote tuin

Als de bus aankomt in Pokhara staan er wel 50-60 touts te wachten. Het is een geschreeuw van jewelste. Iedereen wil je graag naar zijn guesthouse lokken. We wachten heel even en besluiten dan mee te gaan met iemand die eenkamer met douche en toilet aanbied voor 300 rupees ( 3,50 euro) Het Greenland guesthouse, net een paar straten buiten het duurdere "lake side".  Het is maar voor een nachtje. De menukaart stelt niet zo veel voor, maar we verwachten dat dit op de trekking niet anders zal zijn. Echt lekker voelen we ons nog steeds niet. Meer dan een noodlesoepje gaat er vanavond ook niet in.


   


al direct mooie uitzichten

Zaterdag, 25.10.2003, dag 1 

Pokhara via Pedi (1440) naar Tolka (1700mtr)

Na een onrustige nacht laten we ons door een taxi ophalen voor een ritje van een 1/2 uur . 600 rupees. Veel te duur, maar wel lekker relaxed. De chauffeur geeft ons zijn telefoonnummer. Ja, dat kan ik wel begrijpen.
Het eerste stuk is direkt zeer heftig. We starten in Pedi op 1440 meter. Dan gaat het naar Dhampusop 1650, en vandaar naar Pothana op 1890. Oef, het klimmen gaat voor geen meter. We zijn zwak, hebben geen kracht meer. Nog steeds last van diarree. We hebben beiden ook geen eetlust, terwijl je weet dat je regelmatig moet eten hier. 

Onderweg worden we zowat ieder kwartier tegenhouden door zingende kinderen die geld willen hebben. Ze zingen liedjes over Nepal vanwege het Tihar-dewali festival. Een van die liedjes (piri piri) herkennen we. Daar hebben we net een ceedee van gekocht.. Na de 4rde keer weten we het wel en dreigen we met de woorden "maile itche China". Zoiets als "geen intresse, nu opzouten". Tot onze verbazing halen we met pijn en moeite ons eindtraject Tolka (eerst naar 2100, dan terug naar 1700).  We pakken het eerste guesthouse en ploffen neer, Douchen moeten we met een emmer heet water doen, want ze hebben hier geen sunshower... Meer dan een noodlesoupje en een gedeelde springroll gaat er vanavond niet in. 7 uur is het licht bij ons uit. Bij de familie waar we slapen gaan de lichtjes juist aan. Vanwege het tihar plaatst de eigenaar overal kaarsjes op en rond zijn huis. Hij is blij want zijn 2 zonen en dochter, die allemaal in de stad studeren, zijn bij hen gekomen om dit familiefeest bij hen te vieren. Moeders ziet er uit als 50 jaar, ze is echter pas 40.   

dag 2 - 26.10.2003  

Tolka via New Bridge (1340) naar Jhinu Danda (1780)

Het plan is om een korte dag te lopen zodat we onze lichamen een beetje rust kunnen geven. We krijgen haast geen eten naar binnen. We weten  tijdens het lopen niet waar we de energie vandaan kunnen halen. Het lopen lijkt niet op te schieten en het is heel frusterend  om omhoog te moeten klauteren en dat na een uur het pad weer naar beneden gaat ( = Nepali flat).  Soms voelen we ons een jojo. Door vaak te stoppen en veel thee met suiker te drinken hopen we meer energie te krijgen.  
In New Bridge komen we op hetzelfde idee en nemen we lekker een lange pauze. De eigenaar van het theehuisje verkoopt ons black tea en we genieten van de rust. We zijn super blij met een bankje om onze benen wat rust te kunnen geven. Er lopen een aantal kinderen rond, en al snel begint de eigenaar 1 van de kinderen grondig te wassen.  Het ventje zit in zijn blootje op een grote steen. Met wat koud water en zeep wordt het kleine manneke wit van het zeepsop. En snel wordt het sop weg gespoeld met koud water uit een schaaltje. Ik (jacky) mag er een foto van maken, en laat het gemaakte exemplaar zien aan de man. Zo trots als een pauw bedankt de man me voor het maken van de foto. Het liefst had ik de foto willen uitprinten.


dan weet je weer even hoelang het nog duurt

 

We trekken verder naar Jhinudanda. De man gaat daar vanavond ook naar toe om het festival bij zijn zus te kunnen vieren. Hij vraagt ons te slapen bij het Tibet guesthouse, en legt gelijk uit waar dat hotel zich bevind. Uiteraard is dit van zijn zus. We gaan weer op pad en al snel staan we voor de keuze; Linksaf of Rechtsaf een paadje af te gaan. Het rechterpad lijkt iets groter waardoor de keuze snel gemaakt is. Na 5 minuten komen we een stelletje tegen die al anderhalf uur voor joker heeft gewandeld. Ze lopen met ons mee terug naar het kruispunt, en we gaan het andere paadje af richting de Modi khola rivier. Natuurlijk! we moeten het water over.... Na een bruggetje van 3 boomstammen breed kan de etappe van opnieuw stijgen beginnen. Ruim 400 meter moeten we stijl omhoog..  Na anderhalf uur willen we even alleen maar zitten en een koppie thee. Al snel zien we een tafel met stoelen staan en bestellen thee. De vrouw wijst wat en lijkt geen engels te spreken. Na even rond gekeken te hebben komen we erachter dat we bij iemand in de achtertuin zitten. We kijken verder het wandeltraject af en zien dat we nu nog ongeveer 1 uur moeten lopen.  Eerst weer een heel eind naar beneden om de volgende rivier over te kunnen steken en daarna weer omhoog om het volgende dorp te bereiken.. Hier zijn gelukkig wel lodges te vinden en we kloppen aan bij het Tibet guesthouse.  Een vriendelijke vrouw verzorgt ons goed. Als we de foto van het badderende kind laten zien blijkt het hr zoontje te zijn. Trots dat ze is.. We slapen vroeg en besluiten lang te slapen en morgen maar een uur of 2 te lopen.. Eens kijken of dat gaat lukken.   

Dag 3, 27.10.2003 - Jhinudanda naar Chomrong.

Vandaag een vrij relaxte dag. We klimmen in 2 uur naar boven en zoeken een mooi guesthouse uit.  Chomrong is vergleken met de overige gehuchten een groter dorp met vele guesthouses. Het heeft vannacht flink geregend, we zijn ook pas om 10.15 uur gaan lopen. De rest van de middag besteden we uit lekker in het zonnetje zitten, lezen en een beetje slapen. Tegen 4 -5 uur s'middags loopt ook dit guesthouse vol met trekkers die voornamelijk weer op de terugweg zijn. We zien een Canadese gehandicapte vrouw die zich laat dragen in zo'n typische nepalees mandje.  We maken kennis met een jong stel uit San Fransisco. Ze zijn met tussenpozen op wereldreis. 

Om de maand gaan ze even naar maleisie waar ze wonen en hun kindje bij de ouders hebben achtergelaten. De jongen werkte in de usa voor Microsoft en heeft zijn baan opgezegt. Zij zijn in gezelschap van een man uit Maleisie die met zijn ouders deze klimtocht maakt (64 jaar). We krijgen zijn kaartje en de uitnodiging om eens langs te komen als we in Kuala Lumpur zijn.  Het was wel lachen met deze man. Hij droeg een Suunto horloge en wist eigenlijk van geen van de functies hoe ze werkte. Ik (rob) heb hem het een en ander bij geleerd. Het enige wat tie nog miste was de temperatuur meter. 2 minuten later was tie blij en stomverbaasd die dit ook op zijn horloge zat. Zijn avond kon niet meer stuk.

Gelukkig waren we vandaag vroeg en konden we genieten van de hete Solar shower...(douche).   

Dag 4 Chomrong (1890 meter) naar Bamboo (2430 meter)

Het lijkt wat beter met ons te gaan. Tijdens het ontbijt zitten we in de Dininghall te genieten van de Annapurna-south top en de macchapuchare. Het is helder weer. Volgens de kaart vandaag tussen de 3,5 en 5 uur. Jammer is het wel dat we eerst 350 meter omlaag moeten lopen, om ze daarna weer terug te moeten klimmen. Als we om 1300uur denken dat het tijd wordt om te lunchen zijn we er al bijna. Ook goed! Op deze manier blijft het leuk en blijven we fit. Naar onze belevenis een kort dagje dus. De rest van de middag rust. In dit gat (bamboo) staan maar 3 guesthouses. We zien 's middags nog wat passanten trekkers die doorlopen naar Himalaya hotel. Daarna wordt het stil... Uitgestorven...
Ze kunnen wel lekkere patatjes maken hier!

 


zicht op de macchapuchrre   

Dag 5 Bamboo tot Deurali (3150 meter)

We vertrekken vanuit Bamboo om 8.30 uur. We weten nogniet tot hoever we vandaag gaan lopen, want we moeten nu echt flink gaan stijgen. De natuur laat zijn mooie kanten weer zien met witte toppen, een spectaculair dal, gave watervalen en een mooi bos. Bij Himalayan hotel drinken we thee en besluiten nog even verder te lopen. Het bos wordt steeds grilliger met de grote ruige rotsblokken en de bomen die alle kanten op groeien. Ook hier komen de bamboe stengels en struiken met knalrode besjes tot zijn recht. Als we in Deurali zijn aangekomen besluiten we dat het genoeg is voor vandaag, met ruim 800 meter stijgen...

Morgen gaan we met frisse moed naar MBC (Machhapuchare Base Camp). We hebben nu alletwee nog geen last van de hoogte. Misschien zijn we ook wel goed geacclimatiseerd...
Wel wordt het hier duidelijk steeds kouder. Tijdens het lopen gaat het goed en dragen we een shirtje en een korte broek. Maar als de zon weg is en we zitten stil is het wat anders... Gelukkig hebben we genoeg kleding bij ons, en 's avonds is er toch een verwarming binnen.
In elke guesthouse wat we tegen zijn gekomen staat een grote tafel met dikke dekens die eraan hangen. Hier gaat dan zo een heater onder en iedereen doet dan de dekens over hun schoot heen. Na 5 minuten is het echt niet meer om uit te houden zo heet...
Als we eindelijk veel te warm is binnen gaat de radio aan. Nepaleese muziek dreunt hard door de kamer. De Nepaleese dragers swingen en neurien vrolijk mee. Een heerlijk schouwspel.   

Dag 6 - Deurali tot Annapurna Base Camp 
(ABC op 4130 meter) 

Een zware dag met 920 meter klimmen.

Vanaf Deurali wordt het alleen maar stijl stijgen. Soms zijn het rottige stapjes n vanaf het begin lopen we eigenlijk alleen maar in de schaduw. We lopen onszelf vrij snel warm. Toch zien we soms sneeuw rotsen op deze hoogte. De boomgrens houdt nu echt op. Eerst voelen we ons ontzettend nietig tussen hoge rotsmassieven die loodrecht omhoog staan langs ons pad. Hier lijkt geen zon te komen... We kunnen alleen voor ons, achter ons en omhoog kijken. Plots lijkt het landschap iets te veranderen. We lopen in de zon in een soort kom van bergen. Ver valt er niet te kijken. Door het slingerpad wat we volgen houden de bergen het vooruitzicht geheim. Eindelijk zien we iets blauws. Dit moeten de daken van de MBC zijn. We eten en drinken wat en nemen een lange pauze. Al snel komen er wolken die in deze kom blijven 'hangen'. Het zicht wordt minder...

Het is nog vroeg en we besluiten door te lopen naar ABC!
De wolken veplaatsen zich snel en laten een verrassing over voor morgen ochtend. 's Ochtends is de lucht vaak  opgeklaard, en 's middags komt de dichte bewolking die het dal, waar de MBC en de ABC zich bevinden, vult en blijven hangen.


jacky zwoegend naar boven


plaatselijke herder ?

 

Het liefst had ik (jacky) in MBC gebleven en morgenochtend verder gegaan. We hebben nog meer 2 uur en 10 minuten geklommen maar dit einde van de trek heb ik wel zon beetje gehad.Gister is een lange dag geweest. Rob wil toch graag verder naar ABC omdat we anders morgenochtend om 5 uur moeten vertrekken om de zonsopkomst op het basecamp mee te maken. Zo vroeg opstaan lukt ons toch niet, dus gaan we verder. Na 10 minuten heb ik al spijt en loop zeer vermoeid toch door. Door de wolken is er weinig te zien, maar anders had ik door mijn vermoeidheid toch niet kunnen kijken.... Na 1 1/2 uur komen we eindelijk bij het echte eindpunt aan. We worden verwelkomt door een Nepalees die graag wat slaapplaatsen aan ons aanbied. Ik kan nog niet blij zijn, maar we voelen ons wel trots. Rond de lodges is het wit, niet van de sneeuw ( zien we nog niet), maar van de witte wolken.

In Nepal is het nu om 1800uur donker. Om half 6 begint het zonnetje zijn mooie kleuren weer te geven. Als er een gaatje in de wolken valt kunnen we nog net genieten van rood gekleurd sneeuw. De Annapurna bergen zijn zeer dicht bij. Morgen hopen we meer van dit moois te kunnen zien.

 

Ik (rob) ben zo trots dat jacky het heeft gehaald. De laatste anderhalf uur was zwaar voor haar, maar ze stemde toch toe om naar boven te lopen. We zitten nu in de Dining hall te wachen op het eten. Op deze hoogtes staat er een kachel onder de grote tafel waar iedereen omheen zit. Het is de bedoeling dat je de deken over je knieen gooit. Zo blijf je lekker warm. 


   

sunrise macchapuchre

rob  bij de annapurna

Dag 7 Genieten op ABC

Donders! 6 uur opstaan om de zonsopgang mee te maken. We hebben nu geslapen op 4130 meter. Op het moment dat we naar buiten stappen komt de mist op. Jammer. We zien wel de eerste zonnestralen op de Annapurna-South (7219 meter) en de Annapurna 1 (8091 meter) komen. Vlak daarna verdrijnen ze in de mist. Dan maar ontbijten. Na het eten hebben we geluk, om half 9 breekt het open. De zon komt fantastisch op achter de machhapuchare (6993) Net op dat moment maakt Rob een foto. Super! We blijven tot 10, half 11 voor we besluiten om naar beneden te gaan. We lopen nog 100-150 meter  door naar de Annapurna-south toe. Heel veel jaren geleden moet dit een gletser zijn geweest. We zitten bijna 1 uur aan de rand van deze gletser. Stil luisteren en kijken we naar het grote gevaarte. De berg lijkt altijd te bewegen. We horen stenen het dal invallen. Soms zien we het ook. Sneeuw en steen kletteren met een geweldige snelheid en een enorme herrie het dal in. Het lijkt niet op te houden. Het is een mooi plekje..
Binnen 1 uur zijn we weer in MBC inmiddels zit alles weer dicht in de mist. 

Bakkie Thee? Lekker...
Daarna volgt er een hele lange afdaling naar Himalayan. Vandaag 1250 meter gedaald

    

Dag 8 Himalayan tot Chomrong

We slapen errug lekker en worden laat wakker. Alles op z'n gemakkie. Die Nederlanders die we ontmoet hebben op ABC slapen hier ook. Zij zijn al 8-9 maanden onderweg. Australie, Nieuw-zeeland en uiteindelijk toch een stukje Azie. Ze kunnen heel leuk vertellen wat ze zoal hebben meegemaakt. We gaan laat op pad na een relaxed ontbijtje van... ja hoor noodles en een pancake.
Ik kan wel weer de hele weg beschrijven, maar dat wordt wat langdradig.

room with a view

In het vooruitzicht hebben we wel een flinke daling gevolgt door een pittige stijging tot aan high Chomrong. Die stijging bestaat uit eindeloze trappen naar boven. Onderweg loopt er nog een boer en loopt een leraar met ons mee. Het lijkt wel of ze het niet netjes vinden ons zomaar voorbij te lopen. Ook horen we plots wat geritsel in de bomen. We staan stil en kijken richting de bomen. Meerdere aapjes verkennen de bomen en slingeren heen en weer. Een mooi gezicht.
Eenmaal boven kiezen we voor hotel Hinchuli. Onderweg tijdens de teastop kregen we van de broer van dit guesthouse een kaartje. Dit maakt het contact een stuk makkelijker. De douche is gloedheet. Het is hiet niet zo druk. We krijgen een echte 'room with a view'. Vanuit de kamer kijk je bij helder weer zo op de Machhapuchare. Mooi hoor! Het is een lange dag vandaag. We bestellen patat en pizza. Hierna gaat al snel het licht uit.

    

Dag 9 Chomrong tot ghandruk.

Deze nacht liggen we in een mountainview room. Als we om 6 uur wakker worden van Rob's Suunto (zo trots met zijn horloge..) zien we de Annapurna-south voorzichtig oranje en dan geel kleuren. En recht voor ons de Machhupuchare. En dat allemaal vanuit je luie bedje. Ontbijten is ook een waar feest. De eigenaresse heeft vers brood gebakken. Ze maakt er toast van er doet er kaas op. Mmmm...
We krijgen hier de tip om in Ghandruk naar hotel 'trekkersinn' te gaan. De eigenaar is een goede vriend. We krijgen een kaartje mee waarop we de eigenaar een persoonlijke groet voor de vriend laten schrijven. En dat blijkt te helpen. Bij aankomst krijgen we een kamer met eigen (warme) douche en toilet. Super! Vandaag moeten we ongeveer 350 meter naar beneden om daarna weer 420 meter omhoog. Waarna het nog maar 1 uurtje redelijk vlak is naat de eindbestemming. Na 10 minuten is het guesthouse ook gevonden. Maar net op tijd, want de moesson breekt los. Het water komt met bakken loodrecht uit de hemel.   

Dag 10 Ghandruk tot Pokhara.

Zodra we het stadje uitlopen wemelt het van de posters van de Maoisten (de Nepalese communistische partij). Ze streven naar verkiezingen zodat ze opnieuw het volk een betere toekomst kunnen geven. Alleen de manier waarop ze dit de laatste tijd doen spreekt niet tot ieders verbeelding.

Enerzijds aanslagen in westerse gebieden, en in de klimgebieden vragen ze geld aan de toeristen....

We hebben hier een Amerikaan leren kennen in Ghandruk die even de Ama Dablam heeft geklommen. Hij woont in Sacramento (CA) en als we in de buurt zijn mogen we langs komen. In Ghandruk spreken we ook nog een Poolse dame die met een vriendin en vriend op pad is. Ja, je komt nog veel mensen tegen.

De weg naar het eindpunt is nog 1000 meter naar beneden. We doen er zo'n 3,5 uur over. Aan het einde van de tocht is  er eindelijk weer een openbare weg. Nu is het de bedoeling om op een bus te wachten. Maar daar hebben we eigenlijk geen zin in en gaan op zoek naar een taxi. We zitten 45 kilometer van Pokhara dus dat zal wel prijzig worden. We vinden iemand die ons voor 500 rupies wel mee wil nemen. Als we in de taxi zitten zegt de chauffeur tegen ons "Zeg maar dat ik besteld ben, want we moeten nog door een rij!" Dan begrijpen we het, hij piept voor! Om de hoek staan er pakweg 30 taxi's te wachten op klanten. De mannen zijn niet blij en staan op straat en blokkeren de weg. Onze taxi weet erdoor te glippen en rijdt daarna als een idioot de bergen in. We begrijpen niet waarom hij zo hard rijdt, maar na 10 minuten wel! We worden klem gereden door een andere taxi met 3 chauffeurs erin. Ze zijn woedend! Onze chauffeur moet zijn sleutels afgeven en wij moeten overstappen in de taxi die vooraan in de rij stond. De 2 andere mannen gaan lopend terug. Taxi oorlog in Amsterdam, ze kunnen er hier ook wat van...
In Pokhara zoeken we hetzelfde guesthouse op. We krijgen een mooie kamer (400 rupies + tax) en tot onze opluchting hebben ze onze telefoon ook nog. (die waren we bij vertrek vergeten..)

 

Achtergrond informatie :

 • De Annapurna Sanctuary trek kun je doen tussen 9-12 dagen, afhankelijk welke route je kiest.

 • bus kathmandu - pokhara : 350 rupees ( 4 euro)

 • je kunt ook vliegen voor usd 70 p.p

 • ACAP - vergunning voor dit gebied 2000 rupees p.p 
  (= 21 euro)

 • Hou je echt van een lange trek, dan is de Annapurna circuit aan te bevelen (20 dagen), je loopt dan om dit Annapurna gebied heen

 • Er zijn voldoende theehuisjes onderweg

 • Guesthouses liggen redelijke loopafstand van elkaar
  (soms tussen de 2-3 uur, zodat je zelf kunt kiezen hoever je per dag loopt)

 • begin ligt op 1400 meter - einde op 4130 meter.

 • de lodges kosten 200 roepies per nacht( 2,5 euro)

 • Dragers zijn goedkoop en eenvoudig te vinden

 • Koop een goede kaart, dan heb je eigenlijk geen gids nodig 
  (wij hadden "nepa maps" 1: 125000, met hoogteaanduidingen en beschrijvingen van gemiddelde afstanden tussen dorpjes)

 • Douchen kan vaak alleen einde van de middag (zonne-energie)

 • Er is n telefoon in Chomrong, Na deze plaats is er ook geen stoom meer.

 • Dit is een natuurpark: men let heel erg op het verzamelen van afval, Ook verkoopt men hoger in de bergen alleen gefilterdwater, geen flessen.

 • Overal dekens aanwezig.

 


 

 

 


De site van Rob en jacky - gek op reizen.. 
Copyright 2003 - 2008 [rugzakreis.nl]....  - laatste wijziging : 24 augustus, 2008 .

"One Life... Live it "

Hotlinks op deze site : 

Reisverzekeringen, hypotheken,  sparen, 

Click here for the Buff Sitemultifunctionele
sjaaltjes

notarissen


Outdoor kleding sinds  1976...