18.09.2003 - 4 dagen lhasa

Up
30.09.2003 - Onze ervaringen china
27-30.09.2003 - Met de bus naar Nepal
26.09.2003 - dagje gyantse
22.09.2003 - 4 dagen trekking
18.09.2003 - 4 dagen lhasa
17.09.2003 - op naar lhasa
16.09.2003 - Een dagje Shengdu
15.09.2003 - richting shengdu
14.09.2003 - een dagje songpang
13.09.2003 - Een helse rit naar Songpang
12.09.2003 - 200 kilometer terreinrijden
11.09.2003 - De Geelkap orde
10.09.2003 - Op naar tibet
09.09.2003 - op naar Lanzhou
07.09.2003 - de baobabgroep
07.09.2003 - 2 dagen peking
06.09.2003 - vliegen naar Peking
05.09.2003 - Het Afscheid van Rotterdam
china-tibet-baobab
Tip: tibet-potala paleis
tip : Lhasa in het kort
Tip: chinese muur

donderdag 18  september    

Gisteren hebben we slechts een glimpje opgevangen van Lhasa. Vandaag gaan we eerst, nadat we lekker 14 uur hebben geslapen, de Barkhor verkennen. Op deze link kun je de geschiedenis van Lhasa lezen.

De Barkhor is de leukste attractie van Lhasa (maar dat hadden de C & A tjes ook al geconstateerd) met de rondgang rond de Jokhang tempel. Hier komen vele pelgrims en gelovigen die minimaal 3x hun ronde maken. Langs deze route staan overal kraampjes waar je van alles kunt kopen.


barkhor met op de achtergrond de potala

We hadden het idee om smorgens naar de Jokhang tempel te gaan, omdat je smorgens gratis naar binnen mag. Althans dat zegt iedereen. Helaas, tijden veranderen. De monnikken worden overal commercieel. Ze wilden 7 euro p.p. hebben. Dat vonden wij te veel. Rondom de tempel vind je ook kleine tempeltjes waar we in mochten.  Er zijn monniken die de gehele dag op een trom zitten te slaan, waarbij ze dan ook nog hele verzen opdreunen.

Na de barkhor slenteren we richting de Potala. Je kunt alleen een kaartje kopen voor de volgende dag, dus wij dachten om half 2; we gaan nu een kaartje kopen voor morgen. Aangezien de potala officieel tussen de middag gesloten is kun je dus ook geen kaartje kopen. Net weer iets voor mij (rob). We moeten dus tot 16.00 uur wachten voordat we een kaartje konden kopen voor morgen.

Om de tijd dus op te vullen gaan we lunchen, en daarna de rondgang rond de Potala bewandelen. Ook hier vind je eindeloos veel karretjes en stalletjes waar mensen je iets proberen te verkopen.  Overigens is het "bedel" gehalte wel hoger hier. Vrouwen zien je aankomen en sturen hun kinderen naar ons toe met opgeheven hand. Ze trekken ook aan je broek.  Werkelijk alles draait hier om geld.

Zendmast avontuur

s'middags hebben we nog een spannende aanvaring met het personeel van de zendmast een stukje verderop.

In het kort: In die zendmast zit een restaurant. Wij dachten, we gaan daar eens kijken, en misschien een hapje eten. Eenmaal aangekomen worden we hartelijk ontvangen en mogen we direct in de lift naar boven. Jacky is niet gek en wil een kijkje in de menukaart. Die is echter helemaal chinees. Dan maar een blikje cola aanwijzen. Er komt een antwoord van 15 yuan. 5 x duurder dan beneden. Hier gaan we niet mee akkoord dus we maken aanstalten om naar beneden te gaan. Ik(rob) maak boven nog snel even een foto. Toen wilden ze ineens liftgeld hebben. 40 yuan p.p. (4 euro pp). Uiteraard gaan we hier niet mee akkoord en gaan direct naar de lift waar we worden tegen gehouden door 2 hysterische serveersters die ons proberen tegen te houden. (haha) We overtuigen ze dat we beneden zullen betalen, waarna de 2 serveersters met de lift mee naar beneden gaan. 

Beneden staan nog eens 3 personeels leden die inmiddels zijn gealameerd ons op te wachten. Wij stappen de lift uit en lopen stug door. Ook de portier van het terrein wordt gewaarschuwd en probeerd ons aan te spreken. Het nadeel van die aziaten is dat ze zo klein zijn. We lopen gewoon dwars door hun heen naar buiten. Oplichters...

Hadden ze het van te voren maar aangegeven, dan hadden we kunnen kiezen. Maar niet op deze manier. En we liepen vrolijk weer de stad in.

Vanavond dinner : Rooftop restaurant Kailash
Bier, sprite, burritos, taco's en spaggetti voor 6 euros.

 

Vrijdag 19 September - Potala paleis   

Eindelijk. Wat ons betreft 1 van de 100 wereldwonderen van deze aarbol. Het Potala paleis. De woonplaats van zowat alle Dalai Lama's. De baas van alle bhoeddistische monniken. Dit winterpaleis beheerst het straatbeeld van Lhasa. Met meer dan 9000 kamers in dit een gigantisch gebouw. Er zijn vele tempels en gebedsruimtes. Overal zitten zingende monnikken. Tegenwoordig wonen er maar slechts 80 permanent. Persoonlijk vinden we het nog een wonder dat de Chinezen dit paleis niet verwoest hebben. Ze hebben overal zoveel schade aangericht tijdens de culturele revolutie.
De Potala is verdeeld in een wit en een rood paleis. Het gebouw heeft in totaal 9000 kamers. Als wij er uiteindelijk 100 hebben gezien is het op. Het is onvoorstelbaar wat er hier aan kunstvoorwerpen en relikwieŽn van de diverse Dalai Lamaís is uitgestald. Ook is er in de diverse beelden verschrikkelijk veel goud verwerkt. Het meeste goud (3700 kilo !) is aangebracht in de chŲrten (grafstupa) van de tiende Dalai Lama. Een ervaring rijker verlaten we het gebouw. Waar het rondom de Jokhang bruist van de activiteiten is de Potala meer een museum


S'middags op naar het Sera klooster

Dit is ook fun. In de hoogtijdagen zaten hier zo'n 5000 monniken. Dit klooster is de culturele revolutie redelijk doorgekomen. Elke dag om 1500 uur debatteren de monnikken met elkaar. Dat gaat er best heftig aan toe. De staande monnik wordt als het ware overhoord over een bepaalde stelling. De zittende monnik pareert alles wat hij zegt. het is net of ze ruzie hebben. Maar dan in woorden. 

Op een binnenplaatsje zijn er dan toch wel 100 monniken op deze manier in debat. Het is een gekkenhuis.

    

Zaterdag 19 September - Excursie  Ganden Klooster    


ganden klooster


spectaculaire beelden

Dit is het hoofdkantoor van de Gelukpa-orde. Het ligt boven op een berg op 4500 meter hoogte. We rijden er met een speciale bus met monnik-chauffeur naartoe. Dat gaat zo hard dat we af en toe het idee hebben van de weg te raken.  Het uitzicht vanaf de top is waanzinnig. Beneden in het dal ligt de Kyi Chu vallei.   De hoogte is adembenemend. In Lhasa moeten we regelmatig al diep ademhalen. Hier is dat iets erger. Een klein stukje klimmen doet je snakken naar adem. Toch heeft niemand echt last van hoogte ziekte of hoofdpijn.

De chinezen hebben het klooster tijdens de culturele revolutie grotendeels vernield.  Sinds 1998 is de restauratie grotendeels afgerond. We treffen het deze ochtend. Een grote groep Amerikanen heeft een zeer grote donatie geschonken. Alleen daarom is er een processie aan de gang. De amerikanen worden hier gezegend. Zij mogen foto's maken. Wij niet, of we moeten 20 Yuan ( 2 euro) pp betalen. Belachelijk.  Na een rondleiding door het klooster maken we de rondgang rond de heilige berg. Dit duurt een uurtje en levert spectaculaire beelden op. Rond 1600 uur zijn we weer terug in Lhasa city. Vanavond gegeten bij : Markye Anne
Bier, thee, Salade, Momo's(vleesballetjes) en spagetti :6 eurotjes 

De balans van vandaag

Het is best lastig ademhalen op deze hoogte. Ook in Lhasa moeten we af en toe diep inhaleren.  Het kleinste trapje levert nog problemen op. Jacky is een beetje moe en zwakjes. We zijn beiden snipverkouden. Van de groep zijn er al diverse zieken gesingaleerd. Lhasa ligt gemiddeld op 3700 meter hoogte. Niet zo gek dat we ons hier en daar wat zwakjes voelen.

Opsturen van kaarten 

We hebben vandaag 2 ansichtkaartjes opgestuurd naar huis. Nu hoorden we van Hans dat er grote kans is dat de kaarten niet aankomen. Ze zijn namelijk niet goedgekeurd door de Chinezen. 

Nog 1 dagje vrij in Lhasa.

 

Zondag 20 September     

Slecht geslapen, snipverkouden, moe van het ademhalen op de grote hoogte. (jacky nog koortslipje ook) besluiten we vandaag zeer weinig te doen.  We slapen laat uit, drinken thee en koffie en gaan voorzichtig onze spullen reorganiseren. 

We hebben trouwens hier een puur tibetaanse kamer. met kasten die veel houtsnijwerk hebben. De muren zijn geel, groen en rood geverfd. Voor de deur hangt een doek. En veel tibetaanse tekens op de muren. Het alles ruikt een beetje muf, maar ademt wel een typische sfeer in. Behalve dan de tv op de kamer met chinese zenders.


tibetaans hotel in lhasa

Morgen: Start van een 4 daagse trek 

    


vervoer in lhasa

Achtergrond informatie :

 • max hoogte deze week 4500 meter

 • dinners s'avonds gemiddeld 4-6 euro/ 2 pers

 • 2 internet cafe's redelijk snel 

 • Taxi's door de stad altijd 10 yuan(1euro)

 • fiets riksjas altijd max 5 yuan.( 50 cent)

 • weinig engels sprekend.

 • Chauffeurs kunnen niet rijden op asfalt. in de bergen gaat het beter.

 • vanwege de grote hoogte is het eten overal goed te noemen.

 • Er zijn ontzettend veel kleinere shops waar je goed kunt inkopen (afdingen noodzakelijk)

 • er zijn diverse tempels en kloosters te bezichtigen

 • de chinezen controleren je post...

 • Lhasa in het kort 

 

 


De site van Rob en jacky - gek op reizen.. 
Copyright © 2003 - 2008 [rugzakreis.nl]....  - laatste wijziging : 24 augustus, 2008 .

"One Life... Live it "

Hotlinks op deze site : 

Reisverzekeringen, hypotheken,  sparen, 

Click here for the Buff Sitemultifunctionele
sjaaltjes

notarissen


Outdoor kleding sinds  1976...