Terug naar index 


Klimmen in Freyr & sightseeing in de Belgische Ardennen...

van 2 mei t/m 4 mei 2003 

 

Het is weer vrijdag. De tassen staan al kaar. De auto kan geladen worden, en we gaan op weg naar België. 

Het is al donker. We zijn op zoek naar de bivakplaats. Bij de parkeergelegenheid aangekomen ontdekken we al snel een donker en smal bospaadje die ons naar onze toekomstige slaapplek brengt.

 

Bivak in FreyerWe nemen onmiddellijk een kijkje en worden ontvangen door warme en sfeervolle kampvuurtjes en mooie speels gekleurde puptentjes. Dit is te zien op een open veldje waar af en toe een boom op staat. Gelukkig hebben we hoofdlampjes op om nog iets te kunnen zien. Enthousiast zetten wij ons tentje op en we hopen morgen ochtend door het zonnetje gewekt te kunnen worden…

Als de eerste druppels regen op het tentdoek vallen wachten we even met spanning af. Als het hard regent merken we dat we vannacht weer droog kunnen liggen. De laatste keer dat we met deze tent op pad zijn gegaan was dit wel anders! Heeft dat impregneren toe geholpen, de tent leek net een vergiet! De wind loeit om het kamp. Ze lijkt te spelen met geluiden. Het is net of ik steeds mensen om ons plekje hoor lopen. Op den duur lijkt het geschuifel toch te wennen en vallen we heerlijk in slaap....

Dit bivak ligt trouwens hoog op een mooi plateau. Dat levert weer mooie plaatjes op..

freyer_139.jpg (71186 bytes)

freyer_127.jpg (65563 bytes)

freyer_005.jpg (40660 bytes)

 

Klimdagfreyer_014.jpg (73493 bytes)

freyer_020.jpg (77796 bytes)

freyer_041.jpg (57387 bytes)

freyer_017.jpg (38950 bytes)

 

 

We worden vroeg wakker en de zon straalt ons tegemoet. We pakken de tent in om voor de auto te kunnen genieten van een vers gemaakte mok cappuccino. Het is druk op de  parkeerplaats. Iedereen is druk zijn klimspullen bij elkaar aan het zoeken. Na een kwartiertje is loopt iedereen de weg op naar links om naar de grote rotsen te gaan. Wij besluiten daarom de andere kant op te gaan…

Het is flink zoeken naar een klimrots voor beginners. We hebben van internet een plattegrond (topo)gehaald over dat gebied. Onderweg merken we na uren lopen dat een topo wel handig zou zijn. Uiteindelijk hebben we toch een plekje gevonden. We halen het touw uit de tas, helmpjes op en de klim kan beginnen.     

De eerste route is een lekker opwarmertje. Het is druk rond deze berg. Iedereen is bezig om een plekje te kunnen bemachtigen met hun groepje.

Nadat we beide deze route voor de tweede hebben geklommen gaan we op zoek naar een nieuwe berg. 3 minuten later hebben we een berg voor ons alleen. Het is een kleine berg met 3 routes, waarvan het touw bovenaan door een ring gehaald kan worden (toprope). De rest van de middag zijn we zoet geweest. De bergen staan aan de rivier de 'Maas’ en aan de overkant is het paleis van Freijr. Hier hebben we de hele dag uitzicht op.

Na wat uurtjes op de ‘wand’ besluiten we om de tent weer eens op te zetten en een makkelijke maaltijd klaar te maken voor die avond.

 

Topo  & gradaties - Wat is dat Sportklim routes hebben gradaties.. Hoe moeilijker de rots (lees, hoe minder je hebt om je vast te houden) hoe zwaarder in waardering ze zijn. Beginners routes beginnen meestal met 3, 3+, daarna lopen de gradaties op.  Bij 4,5 en 6 heb je ook nog onderscheid in de toevoeging A, B of C. Soms ook wel met +. 

Een  topo is een dwarsdoorsnede van een berg met de routes ingetekend. 

 

 


klik op de foto..

Een complete topo ziet er meestal zo uit

Fissures Georget
Wandelafstand van de dichtste parking: 00:13
sportklimroutes: 4 routes
La dalle 3+
La fissure amont 4b
La fissure aval 4a
La fissure centrale 3

 

Zondag freyer_170.jpg (75913 bytes)  

 

We hadden ons zelf beloofd om eens lekker uit te slapen. Ontbijt en gebakken eieren voor de Tent in de lekkere ochtendzonnetje..  We hebben er lekker de tijd voor genomen. Ook kregen we nog bezoek op en naast de tent.... en we konden het natuurlijk niet nalaten om daar even mee aan de slag te gaan ... 
freyer_154.jpg (48023 bytes) freyer_151.jpg (32451 bytes) freyer_161.jpg (23577 bytes) freyer_160.jpg (24206 bytes)

 

Dinant....

Vandaag gaan we de toerist uit hangen. We gaan naar Dinant freyer_194.jpg (54080 bytes)

freyer_254.jpg (41138 bytes)

freyer_195.jpg (30271 bytes)

 

 

De stad Dinant

Het eeuwenoude vestingstadje Dinant (12.000 inwoners) heeft een rijke geschiedenis en folklore. Het is de stad van geweldige rotspartijen, omringd door groene en bosrijke zones, met een citadel als wachter.
Met zijn schitterende ligging aan de Maas (Provincie Namen) is Dinant één van de grote trekpleisters van de Belgische Ardennen.

Een bezoek aan deze vestingstad mag dan ook beslist niet ontbreken, net zo min als een rondvaart op de Maas, een afdaling in de grotten of een fietstocht in de omgeving...

De beroemde rotsen waarlangs de rivier stroomt geven bovendien aan de stad haar typisch karakter. Met zo’n natuurlijk patrimonium, is DINANT uiteraard een toeristische stad en tevens een eerste rangstrekpleister

Uiteraard konden we het niet laten als eerste de "Citadel te bezoeken. ( 1820)

Vanop de vesting, die 100m boven de stad uitsteekt, heeft je een adembenemend zicht op de Maas. 
Tussen de omwallingen beelden levensgrote figuren de hoogtepunten van de Europese en Belgische geschiedenis uit : in de gevangeniscellen, de keukens, de koetsen wordt voor uw ogen het verleden weer tot leven gewekt. Het wapenmuseum en de kanonnen vormen het militaire aspect van deze historische omgeving. Ook de loopgravenoorlog aan de IJzer (1914-18) kan men er herbeleven, met de 'ingestorte' schuilplaats. Duizelingwekkend! Op de citadel vindt u : de nieuwe kabelbaan om naar de top te gaan en terug te keren; een trap van 408 treden; een prachtig terras; een comfortabel restaurant met aangepaste prijzen (speciale menu's voor groepen); een speeltuin voor kinderen; een ruime parking op het plateau
freyer_226.jpg (45242 bytes)

freyer_206.jpg (49414 bytes)

 Conclusie : 
Het weekend is (weer) te kort geweest. Er zijn op de rotsen van Freyr zoveel mogelijkheden om mooie routes te maken, dat je al moeite hebt een eerste keuze te maken. Ben je het klimmen zat, dan ben je in Dinant ook niet zo maar klaar. Zeker niet als je van Kastelen en wandelen houd.

 

Algemene Informatie

Algemene info    Beste reistijd & klimaat 
De Rochers de Freyr is het grootste klimmassief van Belgie. De site omvat 7 hoofdrotsen en 8 secondaire rotsen, met in totaal ruim 600 routes in alle stijlen.
Dit Mekka van de klimsport in België huist de langste route (de Trans-Freyrienne, 450 meter) en de hoogste rots (Al' Legne, ruim 100 meter) en is internationaal bekend.
J-C Vittoz
vanaf half April, begin mei als de dagen weer wat langer worden en droger.
Klimregeling Belgie 
Je kunt niet zomaar gaan klimmen op de belgische rotsen. De Nkbv heeft hiertoe afspraken gemaakt met de Belgische klimverenigingen. Zie hier het reglement 

Toegang tot de Colébi-ravijn is strikt verboden!

Excursie mogelijkheden   Internet adressen Klimmen
Dinant (9km) met zijn kastelen, burchten, grotten en rondvaarten op de maas
www.dinant.be

Enserreme (3km)

Het kasteel van Freyr
Ontdekt het Renaissance Kasteel, de Klassieke Tuinen en de Omgeving.

www.climbing.nl

www.nkbv.nl

www.belclimb.net/

www.belgischealpenclub.be/

Topographie des Rochers de Freyr [F] De volledige (!) Franse CABBAC topo is op het web gezet. Het is niet de beste topo die je in drukvorm kunt krijgen, maar je kunt ook niet alles hebben. Hoewel de topo zelf in het Frans is, is een uitgebreide Engels-, Duits- en Nederlandstalige introductie van de rotsen beschikbaar. Copyright van de topo is van de CABBAC en Serge Motquin.
Overige activiteiten  

Wandelen:  Een tweedaagse voettocht over de GR 126 van Namen naar Dinant is mogelijk.

Watersport: kayakken in de maas 

Fietsen: Uiteraard kun je hier fantastisch moutainbiken.

Overnachtings mogelijkheden Prijzen 

Gelegen op het plateau van Freyr.

Bivakveld
Overnachting is mogelijk op de bivakweide en dit in een (kleine) tent of bivakzak. Omdat het hier niet gaat om een officiële camping maar om een bivakplaats zijn grote tenten -model bungalow- verboden. Daarnaast mogen er van 09:30 uur tot zonsondergang mogen er geen tentjes staan.
Bij aankomst melden bij de beheerder van de hut. 

BAC - Refuge Duchesne
Ook hier heeft de Alpenclub een hut beschikbaar voor leden. Deze hut biedt slaapgelegenheid aan 32 personen. Indien het te veel regent of je bent je  tentje vergeten is dit de ideale oplossing om droog te blijven tijdens de weekends, na een zware klimdag.

Bivakweide
leden= 2,00 € - 
niet-leden= 4,00 €

BAC - Refuge Duchesne
Leden= 4,00 € - 
niet-leden= 8,00 €

Verderop is er ook een camping " Pont de Lesse". Geschikt voor grotere groepen.

bereikbaarheid   kaarten en gidsen
Per auto

Vanaf Brussel richting Luxemburg neem je de E411, dan afslag 20..Richting Dinant.

Rochers de Freyr is gelegen op het grondgebied van Freyr.
Vanuit Dinant rij je richting Bearing, voorbij Anseremme. Rij de helling op. 

Eenmaal bovenaan het plateau van Falmignoul (café Le Chamonix), zoek je een parkeerplaats

Freyr
Auteur(s): Marc Bott, Pierre Masschelein
Uitgave: Evasions Verticales
Verschenen in: 2002
Opgenomen rotsmassieven:
Rochers de Freyr

cover

 

Deze topo is verkrijgbaar in cafe Chamonix.

 

 

Overzicht van de mooiste foto's 

gepubliceerd:06.05.2003

 


De site van Rob en jacky - gek op reizen.. 
Copyright © 2003 - 2008 [rugzakreis.nl]....  - laatste wijziging : 24 augustus, 2008 .

"One Life... Live it "

Hotlinks op deze site : 

Reisverzekeringen, hypotheken,  sparen, 

Click here for the Buff Sitemultifunctionele
sjaaltjes

notarissen


Outdoor kleding sinds  1976...