Terug naar index 


Een weekendje Copenhagen...

van 4 april t/m 6 april 2003

Overzicht van een aantal fotos

We willen op wereldreis zo weinig mogelijk spullen meenemen. Tenslotte moeten we het zelf allemaal op ons rug dragen. We zien het nu dus echt als een sport en gaan voor de kleinste tassen. Alleen met handbagage gaan we het vliegtuig in.

We waren trouwens nog maar net op tijd.... Bij het inchecken kregen we te horen dat ze al aan het instappen waren... Na 10 minuten dwars door de Schiphol terminal rennen (je zal net zien.. helemaal achteraan) kwamen we bij terminal c. En inderdaad we konden direct instappen en zitten..! 5 minuten later gingen de deuren dicht. Volgende keer maar  eens wat eerder van huis gaan.  Had mijn baas leuk gevonden als ik voor de vrijdag de vergadering gemist had.

 

op naar kantoor


 
In kopenhagen airport scheelt het ook behoorlijk veel tijd.. Wij hoeven immers niet op de koffers te wachten...
Aankomend in de voor ons onbekende stad stappen we in den taxi. We laten ons lijden door de chauffeur naar het kantoren complex van Rob zijn Werk.. De auto zit een navigatie systeem met routeplanner en hij zit voor met andere supermoderne apparatuur. We kijken onze ogen uit. Uiteindelijk geeft de chauffeur ons een stratenboek en zitten wij het adres op te zoeken!

Rob hoort later op kantoor dat het gebouw waarin het kantoor is gevestigd al zo'n 200 jaar in het havengebied staat.

 

 

Ontdekkingen..Bij het scheepvaartbedrijf aangekomen laat ik Rob achter en ga te voet de stad verkennen. Ik ben hier niet bekend en met een simpel stadkaartje zonder straatnamen ga ik op zoek naar het onbekende.Het valt me meteen op dat de Denen vele binnenplaatjes hebben. Daar waar de oude auto's  en fietsen een plekje krijgen van al de omwonende buren. Iets wat we in Nederland volgens mij niet hoeven te proberen.

Hoewel er met de tweede wereldoorlog veel is verwoest ziet Kopenhagen eruit als een charmante stad met vele oude gebouwen en grote standbeelden


 

Door de stad waait een harde en gure wind.Het is 2 graden Celcius en zo nu en dan zoek ik snel een schuilplaats voor de harde regen

Ik ga snel op zoek naar een warme choc. In een cafe aangekomen warm ik weer snel op en kan ik er weer even tegen aan. Na afgerekend te hebbben neem ik het verstandige besluit de volgende keer een cappuccino te drinken bij Macdonalds. 3  koffie bij de mac voor 1 choco bij dit cafe, zou een duur grapje worden.

Ik lees op de website www.copenhagen.nl
"Een vakantie in Denemarken hoeft niet duurder uit te vallen dan een vakantie in een ander land. Het prijsniveau van levensmiddelen ligt gemiddeld ca. 10% hoger dan in Nederland en België". Dat heb ik gemerkt ja..

 

amalienborgpaleis 

 

Op weg naar het hostel..Rob had mij 2 route kaartjes gegeven. Met de eerste kwam ik er nog wel. Die was van het centrum. Die tweede was de route naar het hostel... Zo op het eerste gezicht nog wel aan te lopen. Afijn ik ben zo een beetje 1.5 uur bezig geweest. Ligt dat *))&^( hostel helemaal buiten de stad in "no mans land"! Toch wel handig, kaarten met een goede schaal.

Bij het hostel aangekomen kijk ik mijn ogen uit. Het pad waar ik op loop is eigenlijk gewoon een lange weg, maar het voelt aan als een hele lange oprijlaan. Het gebouw ziet er groots uit. Bij binnenkomst proef ik gelijk de sfeer van het backpacken (denk ik..) hihi. Ik krijg gelijk het gevoel dat ik overal in elke kamer mag komen en dat ik ook alles aan mag raken. Snel kijk ik even rond, verover een "favoriete"  plek om vervolgens mensen te kunnen kijken. Na 15 minuten staat Rob al voor mijn neus. We melden ons aan en in no time bewonderen we "onze hotelkamer" ... een stapelbed. Samen verkennen we het hele pand. 

 

We zien jongeren in de grote keuken eten klaar maken. Er is ook een aparte TV kamer met banken, stoelen en tafels. In de grote hal is er ook een etage met banken en tafeltjes waar je kunt zitten. Net een grote huiskamer. Beneden staan er diverse machines met frisdranken, magnetronmaaltijden en aan de receptie kun je nog meer spullen kopen. 

 

Zaterdag - Time for the city Helaas, we waren te laat voor het "hostel" ontbijt. In onze vrije tijd zijn we nooit zo goed met opstaan. Afijn dan maar in de stad ontbijten. Bij de receptie van de jeugdherberg kun je een metrokaart kopen. Hardstikke handig, want de nieuwe metro ligt op 10 minuten wandelen. Binnen 15 minuten zijn we dan ook in de stad. Eerst maar eens even een Mac opzoeken. Je zal je niet verbazen dat we die snel vinden. Lekker een cappucino en een salade met een broodje.. Het is inmiddels al 11 uur. We gaan lekker de stad doorslenteren. Het is erg druk in de stad. Weer zie ik vele beelden op pleinen staan. Daarnaast zijn er in het centrum vele overheids gebouwen, mooie paleizen etc.. Al slenterend komen we van alles tegen; straatartiesten, een russich muziekgezelschap, fietstaxies en verder op het koninklijk paleis. 

Lunchtime... Na de lunch wandelen we richting Nyhaven, wel bekend om z'n terrasjes aan het water, havenrondvaarten en gezelligheid. Ondanks dat er een koude wind door de stad waait is het er gezellig druk. De huizen wisselen van kleur en dat geeft een mooi gezicht. Er zitten mensen op het terras met dekens om zich heen. Met dit zonnige weer is het goed toeven hier. Verder op ligt de DFDS- terminal. Vanuit Copenhagen gaat er elke dag een boot naar Oslo. Gek he, overzal zie je mensen op of aan het water zitten. Zeker hier ook, net als nederland genietend van het eerste lente, voorjaarszonnetje.


Af en toe stoppen we voor een warme choc of cappucino. Via  de ronde toren gaan we nog naar het verdedigings werk aan het water waar ook de little mermaid op een rots over het water de zee in kijkt. Het is een beeldje van niks als je er eenmaal voor staat. Busladingen toeristen komen hier opaf. 


break

nyhaven

nyhaven

ferry

kon.paleis

fietstaxi
 

De dag gaat zo snel voorbij. We gaan de metro opzoeken. Aangezien we gisteren al een superpizzeria vlak bij de jeugdherberg hebben gevonden besluiten we ook daar vanavond te gaan eten. Vandaag nemen we een "normale" pizza. Gisteren bleek dat we een familie pizza hadden besteld. Dat ding had een omtrek van 45cm! pff.

De rest van de avond lekker in de woonkamer in het guesthouse. Het blijft leuk, zon herberg. Dit is er eentje die maar liefts 500 slaapplaatsen heeft. En toch merk je dat niet. Er zijn vele ruimtes waar je lekker kunt gaan zitten lezen, praten, teevee kijken. Ook is er een grote keuken aanwezig waar ik de gehele avond mensen zie kokkerelen. Onze ogen vallen dicht...

 

Dierentuin en paleisHet is zondag, en we zijn op tijd voor het ontbijt....yes. Vandaag besluiten we naar de dierentuin te gaan. Eerst met de metro naar het centraal station. Vandaar was het even zoeken naar de juiste trein maar ook dat lukt ons weer.

Alhoewel niet zo groot als "onze" dierentuin in Rotterdam is deze Zoo toch de moeite waard. Aan het aantal nieuw leven te zien blijkt duidelijk dat ze daar goed bezig zijn.. En dat midden in de stad terwijl je dat niet eens merkt. Deze zoo ligt in een groot park de freriksberg, waar ook weer een groot paleis is gebouwd..... 


zoo

zoo

paleis

 


de zoo 

 

Ronde Toren Rundetårn (De Ronde Toren) werd gebouwd op initiatief van Koning Christian IV (1588-1648) met Hans Steenwinckel Jr. als architect. Op 7. juli 1637 werd met de bouw gestart. De Toren was het eerste deel van het Trinitatis-complex. Een complex dat plaats moest gaan geven aan drie belangrijke faciliteiten voor de toenmalige studenten; een kerk, een universiteitsbibliotheek en een astronomisch observatorium
Op de top van de toren bevindt zich het oudste nog in werking zijnde observatorium van Europa. Tot 1861 werd het gebruikt door studenten aan de universiteit van Kopenhagen.

 

Little MermaidHans Christian Andersen schreef een sprookje over haar(1837), Disney produceerde de film en Kopenhagen heeft een standbeeld (1913)van haar welke de bekendste toeristische attractie van Denemarken is. Daarnaast is zij het meest gefotografeerde standbeeld van de wereld. 
De kleine zeemeermin kijkt uit over het water en lijkt te dromen, net zoals de Denen al vele jaren doen. In Denemarken is de kust nooit verder dan 50 kilometer. 

Ze heeft het in al ie jaren niet altijd makkelijk gehad:


mermaid

1 september 1961 : Er werden een BH en onderbroek op haar geschilderd en tevens had ze rood haar aangemeten gekregen.
28 april 1963 : De zeemeermin zat onder de rode verf.
24 april 1964 : De zeemeermin was onthoofd.
15 juli 1976 : De zeemeermin werd met verf besmeurd.
22 juli 1984 : De rechterarm van de zeemeermin was afgebroken.
5 augustus 1990 : Een poging werd gedaan om haar te onthoofden.
6 januari 1998 : De zeemeermin was onthoofd.

 

Mooie Paleizen
 

Overzicht van een aantal fotos

gepubliceerd:10.04.2003

 


De site van Rob en jacky - gek op reizen.. 
Copyright © 2003 - 2008 [rugzakreis.nl]....  - laatste wijziging : 24 augustus, 2008 .

"One Life... Live it "

Hotlinks op deze site : 

Reisverzekeringen, hypotheken,  sparen, 

Click here for the Buff Sitemultifunctionele
sjaaltjes

notarissen


Outdoor kleding sinds  1976...