terug naar index 


Klimmen & Kletteren... in de Lienzer Dolomieten....

van 14 september tm  21 september 2002 

Ik sta op een randje van de rots..... steentjes schuiven onder mijn schoenen vandaan. Brr wat is dit hoog en wat moeten we nog ver... In de verte zie ik 2 stipjes...

2 minuten later volgt Jacqueline. Ze ziet de schrik in mijn ogen. Even later staan we beiden op vaste grond, gezekerd bij te komen. Wat kan thee dan lekker smaken.

 

Klimtocht

Het is ondertussen al flink donker geworden. Onderweg worden onze ogen verblind door het felle oranje zonlicht op de topjes van de bergen. De eerste wandeling met een veel te zware rugzak is weer even wennen. 


De volgende dag begint met vroeg opstaan en het eten van een goed vullend ontbijt. (Roggebrood...) Met de rugzakken op onze rug vertrekken we naar het beginpunt van onze geplande route. We lopen ons al snel warm. Bij de berg aangekomen worden we allebei een beetje stil. Kijkend naar boven begint mijn hoofd te draaien, wat een hoogte....We legen de rugzakken en verdelen de spullen. We hebben het idee steeds schever te staan door al die setjes en andere ijzerwaren. Het touw zit vast en de gezekerde klimtocht  kan beginnen... 

      Rob bijt de spits af en klimt voor. Al snel komen we er achter dat ons touw veel te lang is. Na 40 meter zijn we voor elkaar niet meer verstaanbaar en het touw voelt van bovenaf aan als lood. Uiteraard kunnen we elkaar ook niet meer waarschuwen voor steenval!  Ook al zitten die helmpjes niet voor niets op ons hoofd, toch is het lekker om tijdig weg te kunnen "duiken". 

 

 

 

Uitzicht We voelen ons heel klein op de waanzinnig grote wand. De mooie plantjes en hagedisjes laten zien dat we hier niet de enige op deze bijzondere berg zijn.
    Kijkend naar beneden beginnen onze tenen te trillen op de kleine groefjes in de structuur van de berg. Als we bij elkaar komen hebben we even de tijd om elkaar moed in te spreken en samen te kunnen genieten van het uitzicht. 

Als we bijna halverwege de route hangen merken we dat we bijna geen grip meer hebben door onze veel te koude vingers. Stoppen:we dalen af! 
    De sneeuwvlokjes volgen ons pad naar beneden. Eindelijk voelen we na flink wat uurtjes het voordeel van ons lange touw tijdens het abseilen..

En dit was pas onze eerste tocht!
Al zijn we tot halverwege de route gekomen, toch voelen we dit als een overwinning. We laten ons bij de hut verwennen door een zeer vullende "keizersmarre". Deze pannekoekjes met appelmoes voelt op dat moment als een traktatie.

 

dcp_1097.jpg (176949 bytes)
kaisersmarre

2de poging...De volgende dag beginnen we opnieuw aan ons avontuur. De wandeltocht gaat naar dezelfde klimroute als de vorige dag, we gaan de uitdaging weer aan. Deze keer verloopt de klim gemakkelijker. Wanneer we over de helft van de route zijn begint de vermoeidheid een rol te spelen. De warme stralen van de zon vergezelt ons in onze trip. De spanning neemt toe. De waanzinnige berg laat zich van zijn originele kant zien. Onder onze voeten neemt de diepte met grote maten toe. Kleine stipjes die zich langzaam voortbewegen moeten bergwandelaars voorstellen. De wand boven ons wordt glad en onbeklimbaar. We moeten uitwijken naar links en de traverse kan beginnen. 
    Rob klimt voor en moet vertrouwen op de ruwe ribbeltjes van de berg. We beginnen steeds meer respect te krijgen voor de berg. We spreken elkaar nog even toe en Rob gaat de hoek om en is uit het zicht. Hij krijgt de schrik van zijn leven en staat te trillen op zijn tenen. 

 

 

dcp_0814.jpg (43788 bytes)
bugeleisenkante
dcp_0905.jpg (96756 bytes)
start
dcp_0909.jpg (86926 bytes)
jacky

Rob "Een leeg gat onder je voeten, twee bergen die bij elkaar komen met anderhalve meter ertussen. Al snel kom ik erachter dat ik alle twee de wanden moet gebruiken om door te kunnen.  Wijdbeens en met zeer weinig grip schuifel ik opzij. Ik glij weg met mijn linkervoet. Ik raak uit balans. Stukjes steen vallen naar beneden. Gelukkig heb ik genoeg grip met mijn linkerhand. Ik blijf muisstil....   Dit moment lijkt minuten te duren voor ik de steentjes tegen de rotsen hoor vallen. Het lijkt kilometers diep. Uiteindelijk waren het maar seconden. Ik durf niet meer naar beneden te kijken, toch moet ik een nieuw plekje voor mijn voeten vinden...Voetje voor voetje op zoek naar plekjes waar ik me weer opnieuw kan zekeren zodat ik even uit kan rusten. Dit is helaas niet zo vaak mogelijk.

Aan het einde van deze passage zie ik 'vaste' grond. Om daar te komen moet ik me laten vallen met mijn handen naar voren, en mijn voeten laten staan.  Ruim een meter val ik naar voren en het zweet staat op mijn voorhoofd. De leegte onder me begint opnieuw te draaien, maar ik moet door. Een flinke sprong richting mijn handen, mezelf optrekken en ik voel me gered. Snel maak ik me vast zodat Jacky na kan klimmen." "STAND, KOM NAAR NA"...

 

Jacky dcp_0903.jpg (54636 bytes)
moe
dcp_0888.jpg (67378 bytes)
teliushaak
dcp_0893.jpg (35369 bytes)
abseil

"De woorden zijn haast niet meer te verstaan, na wat heen en weer geschreeuw, maak ik me los van de muur, en ook mijn hart kan een sneller tempo aannemen. Gelukkig kan Rob me goede aanwijzingen geven. Toch springen de tranen in mijn ogen van de angst. Als ik na de passage mezelf naar voren moet laten vallen ben ik een flinke preek aan mezelf verder. Ik ben blij als ik Rob zijn armen om me heen krijg. Veilig! Als we samen op het platform zijn, hebben we eindelijk tijd om te kunnen genieten van de omgeving. Een waanzinnige diepte en vergezichten krijgen we te zien. Eindelijk kunnen we weer lachen en trots toosten we met een mini kopje thee. Wat kan een warme slok goed doen na zo een spectaculaire trip...

"Na de thee en een reep chocolade kunnen we er weer tegen aan. De rest van de tocht gaat iets gemakkelijker. Als we boven aan de berg komen zien we dat de zon zachte kleuren begint aan te nemen. Haast is nu echt geboden en snel pakken we onze klimuitrusting in de rugzakken. 

De bergschoenen gaan aan en we wandelen in vlot tempo naar de hut over het wandelpad. Bij de hut aangekomen staat de 'huttewirt' al op ons te wachten met een goede warme maaltijd met zeer veel bouwstoffen. We worden maar verwent...

 

 

SnurkenIn de bergen is het een gewoonte dat rond 22.00 uur iedereen naar bed gaat, en er stilte is voor een goede nachtrust. Erg leuk als er in de 'lager' iemand ligt te snurken... We slapen snel en in onze dromen doen we deze geweldige tocht nog eens over. Een trip die we nooit meer zullen vergeten...

Als we wakker zijn besluiten we een rustdag voor vandaag te nemen. Aangezien dit onze eerste ervaring is met een rugzak voor een week, hadden we de eerste dag al snel door dat we veel te veel spullen bij ons hadden. Ieder een rugzak van 60 of 70 liter met daarin de dagrugzakjes. We besluiten vandaag om een volle 60 liter rugzak terug naar de auto te brengen. De hele inhoud van de tas gebruiken we eigenlijk niet of hebben we dubbel meegenomen. We merken dat we hierdoor zeer snel leren, en de volgende dagen moeten we maar met minder luxe doen.

We gaan van start met de trip van een kleine drie uur naar de auto om deze volle rugzak weg te brengen. Stiekem fantaseren we allebei van een lekkere volle mok cappucino. Bij de auto aangekomen staat de fluitketel al snel op de brander.
Gelukkig is het vandaag ook weer stralend weer. 
Bij de hut aangekomen laten we ons op het terras vallen ieder met een goed boek. De rest van de dag doen we niet zo veel meer. Aan het einde van de avond nemen we de volgende dag met elkaar door. En we slapen er een nachtje over..

dcp_0982a.jpg (48760 bytes)
mooi he!
dcp_0988.jpg (67082 bytes)
dolomitenhutte
dcp_0983.jpg (73777 bytes)
track
dcp_1001.jpg (53922 bytes)
chillen..

 

 

Spectaculaire landschappendcp_0837.jpg (61058 bytes)
karlsbader hutte

dcp_1089.jpg (71335 bytes)
pauze..

dcp_1154.jpg (49280 bytes)
routes

De dagrugzakken pakken we in en de flessen vullen we aan met water.
Voor vandaag staat een wandeling op het programma. De route is gisteren al door ons uitgestipt. Een tocht door spectaculaire landschappen en langs andere gebieden. We weten een beetje wat ons te wachten staat maar we moeten nog maar afwachten wat er op ons pad komt. 
    De hut waar we overnachten staat op een centraal gebied. En is alleen voor voedsel en water voorraden te bereiken met een auto. Verder is het niet toegangkelijk voor toeristen met een auto. Dagjes toeristen kunnen wel wandelend van het dichtsbijzijnde dorp naar de hut. Zodra de middag weer voorbij is is de rust wedergekeerd. Rondom de hut zijn de bergen die lopen in de vorm van een hoefijzer. Daarvan staat de hut in het dal op zo een 2260 meter. Er zijn vele klimroutes te vinden op de bergen rondom de hut. Verder zijn er een aantal zadels die met de wandelschoen bereikbaar zijn. 
    Met de wandelschoenen aan de voeten gaat de tocht van start. Het begint makkelijk met vrij vlak gebergte. Uiteindelijk verschijnen we voor een zware steile klim naar boven. We kiezen een zeer rustig tempo zodat de trip vrij soepeltjes verloopt. We zigzaggen omhoog naar een zadel. Als we daar aankomen krijgen we uitzicht naar andere gebieden. We zien in de verte groene stipjes en een andere hut. De bomen zijn nog mooi van kleur, dit zal snel veranderen met de herfst in aantocht. 

 

Zon en lage mysterieuze wolkenIn tegenstelling tot eerder deze week kijken wij nu vol bewondering naar een klimmend stelletje. Eigenlijk lijken het net spinnetjes vanaf hier. Zag het er bij ons ook zo uit. Toch is het heerlijk om naar boven te staren veilig op de grond. 

   Holland is zo plat als een dubbeltje. Er is een enkel heuveltje te zien bij de Limburgers, maar daar houdt het wel bij op. Het komt er dus op neer dat wij Nederlanders niet zo veel gewend zijn op dit gebied.Oostenrijkers daarentegen rennen de bergen door. Waar wij het liefst een veiligheidstouw gebruiken. Hoe doen ze dat toch.....

Aankomend bij een graat zijn we die Oostenrijkers al weer snel vergeten. We zijn nu verplicht om achter elkaar te lopen links van ons een leuke maar te steile ski helling. In de verre verte ligt de hut waar we onze nachten doorbrengen. Ik durf niet goed te kijken en staar recht vooruit. In mijn rechterooghoek is de andere afgrond, deze lijkt nog even steiler. Mijn hart slaat lichterlijk op hol.
    Mijn looppas gaat langzaam en mijn concentratie is optimaal. Nog 5 meter en een nieuwe klim kan beginnen. Deze tocht lijkt goed te doen. Alle stenen en het grind blijkt echter flink los te liggen. Zo af en toe schuifelen we weer een klein metertje naar beneden. Op de Oostenrijkse kaart staat dit pad aangegeven als wandelpad. Deze zin zegt eigenlijk al genoeg.....
    Als we de top bereikt hebben vallen we beiden stil... Een dik en vol wolkendek in het dal. Er is geen boom meer te zien. De bergen lijken uit het niets te komen en "hangen" zwevend rondom ons. Ze laten zich van hun mooiste kant zien. Om ons heen is een strak blauwe lucht met een lager liggende zon die al dit moois bijschijnt. Het is een mysterieus gezicht. 

"Mooier kan de dag niet meer worden".

dcp_1047.jpg (58792 bytes)
graatje
dcp_1041.JPG (53661 bytes)
ochtenzon.
dcp_1084.jpg (88860 bytes)
steenslag

dcp_1081.jpg (21775 bytes)
mysterieus

 

Klettersteig

dcp_1143.jpg (80524 bytes)
vast..

dcp_1136.jpg (55303 bytes)
rob 

dcp_1150.jpg (86339 bytes)
kletterteam

Nog een dagje vol nieuwe ervaringen te gaan. Er zijn een aantal bergen waar staalkabels geplaatst zijn aan de wand zelf. Je kunt hier jezelf zekeren met carabiners, die verbonden zijn aan je klimgordel.
    Eerst volgt de wandeltocht tot aan het beginpunt, even zekeren en Jacky gaat van start. De eerste 5 stappen zijn al flink heftig, en ik heb het gelijk warm. Als snel gaan we er al flink lol van hebben. Ieder kan zijn eigen tempo aanhouden waardoor we het niet zo snel koud krijgen. We klauteren tussen de gleuven van de bergen door en komen op toppen met prachtige panorama beelden. We moeten moeite doen om ons evenwicht te bewaren, de dieptes zijn gigantisch.
    Zo voor de eerste keer met het speciale klettersteigsetje gaat het toch super snel. We voelen de spanning flink opkomen als we merken dat er stukken staalkabel niet aanwezig zijn
op de route. Van rots tot rots lopen we voorzichtig maar trillend naar de volgende aanwezige
kabel. Deze route lijdt ons naar de top. Als het kruis al duidelijk in zicht is besluiten we 
terug te keren. Genoeg spanning en ervaringen voor ons. De laatste trip naar het topboek is
te heftig en steil voor ons. Verder missen we hier ook kabels als we de route bestuderen.
De tocht gaat terug over een andere route als de heenweg.
Deze kant van de berg is net zo spannend. Het laatste stuk gaat al een stuk sneller dan het begin.
Elk begin is tenslotte wennen... Trots en voldaan komen aan bij de hut.

 

Het is voorbij ....Wanneer gaan we weer..??

 

xxxx

 

Algemene Informatie

 
Algemene info    Beste reistijd & klimaat 
De Karlsbaderhütte ligt op 2260 meter in het hart van de Liënzer Dolomiten (Oostenrijk). Vanuit de berghut leiden tal van routes naar de hoger gelegen 'Spitzen' en 'Türmen'. Er zijn diverse (alpiene) klimroutes mogelijk (van de 1e tot en met de 8e graad), de korte aanlooproutes en de gunstige klimatologische omstandigheden maken de 'Karlsbader' tot een geliefde uitvalsbasis voor het maken van lange rotstoeren.  Half juni tot en met eind september  Dan is de meeste sneeuw weg en kun je alles route beklimmen. 

wij waren er van 14 september tot en 
met 21 september 2002.Het was toen was rustiger.

Het is dan wel om 6 uur donker. Je moet dus wel om 5 uur binnen zijn..

Mogelijke  routes   Huttentrektochten/dagtochten
Beklimmingen: 

Große Gamswiesenspitze(2.488m, 3 uur), Große Sandspitze (2.772m, 2'30 uur), (=Klettersteig) 
Laserzwand (2.614m, 1'30 uur), 
Roter Turm (2.702m, 2'30 uur), 
Simonskopf (2.687m, 2'30 uur), 
Teplitzer Spitze (2.613m, 1'30 uur)

Dit gebied biedt een dicht en goed bewegwijzerd wegennet met tal van mogelijkheden voor elke moeilijkheidsgraad. Het verdient aanbeveling om bij elke tocht behalve een verrekijker ook een topografische kaart mee te nemen om de gekozen route goed te kunnen volgen.

Andere hutten op dagafstand:
Hochstadel Haus : 7 uur.  
Kerschbaumer Alm: 2 uur.
Eten en drinken    Internet adressen
Je kunt er kiezen voor vol pension of alleen s'avonds eten. Het maakt niet uit. De huttenwird maakt heerlijke voedzame maaltijden. Je komt er niets tekort.
Dit is nog zo'n hut waar je zelf je rekening bijhoud op basis van vertrouwen.
www.dav-karlsbad.de
www.hutten.be
www.nkbv.nl
(15daagse cursus)
www.austria-tourism.at
limits :mooi artikel over het gebied met alle informatie.
www.hochstadelalm.at (leuke kaartjes van het gebied en wandeltochten
De hut      

locatie:
Tristach, Lienz, Lienzer Dolomiten
Aantal plaatsen:   
40 bedden,  62 in matras lager
Gebouwd in:  1888
Eigenaar:  DAV S. Karlsbad
Tel.hut: 0043 (0)664/975 99 98  
Tel.dal: 0043 (0)4876 323
Bezetting :
  van 15/06 tot 30/09

Huttenwird :Inge Kunzer

Er naartoe    kaarten en gidsen
Vanuit Lienz rijd je richting Tristach en daarna neem je de weg naar de Dolomitenhutte, welke bij Gasthof Kreithof een Mautstrasse wordt welke ons uiteindelijk naar de parkeerplaats onder de Dolomitenhutte (1616m) voert.

Vanaf de Dolomitenhutte loop je in ongeveer 2 uur zigzaggend naar de hut. 

AV-Fuhrer Lienzer Dolomiten, Deze gids hebben we beneden in het dal bij het lokale vvv-kantoor gekocht. 

Aangezien de routes goed bereikbaar zijn, was deze kaart voldoende.

In de hut zelf liggen ook routeboeken en kun je aanvullende info vinden

Er is nog een tweede mogelijkheid (voor geoefenden!) is via de Rudi Eller Steig.
(ongeveer 3 uur - wel zwaarder)

Overzicht van de mooiste fotos

 

 

gepubliceerd:15.03.2003

 


De site van Rob en jacky - gek op reizen.. 
Copyright © 2003 - 2008 [rugzakreis.nl]....  - laatste wijziging : 24 augustus, 2008 .

"One Life... Live it "

Hotlinks op deze site : 

Reisverzekeringen, hypotheken,  sparen, 

Click here for the Buff Sitemultifunctionele
sjaaltjes

notarissen


Outdoor kleding sinds  1976...